Derbinin en çok konuşulan cihazı

Galatasaray – Fenerbahçe derbisinde Podolski’nin ofsayt gerekçesiyle iptal edilen golü Piero sisteminin güvenilirliğini tartışmaya açtı.

Piero cihazı nedir?

Türk Telekom Arena’da oynanan Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde Lukas Podolski’nin ofsayt gerekçesiyle iptal edilen golü yine Piero’nun güvenilirliğini tartışmaya açtı.

Futbol kamuoyunu ikiye bölen pozisyonu Lig TV Piero’su 15 cm ofsayt olarak ölçerken, başta Erman Toroğlu ve Deniz Çoban olmak üzere eski hakemler ise ofsayt kararının yanlış olduğunu ve golün nizami olduğunu belirtti.

NTV Spor yorumcusu Rıdvan Dilmen de, Şansal Büyüka ile yaptığı istişare neticesinde pozisyonun ofsayt olduğuna kanaat getirdiğini belirtti.

PIERO SİSTEMİ NEDİR?

Piero, spor müsabakalarındaki pozisyonları analiz etmek ve açıklık getirmek amacıyla üretilen 3 boyutlu bir grafik sistemidir. 

Özellikle BBC1’de 2004 yılından bu yana kullanılan bu sistem, genel olarak televizyonlarda yorumcular ve sunucular tarafından kullanılıyor. 

Piero, kullandığı yenilikçi görüntü işleme algoritmaları ile sahada yaşanan pozisyonun, sanal ortama grafik formunda aktarımını sağlıyor. 

Bu sistem, sahadaki oyuncuları “gerçek saha” algısından çıkararak oluşturduğu “sanal saha” platformuna aktararak yaşanan pozisyonu en iyi görüş açısından grafiğe dönüştürüyor. 

Piero sistemi, yalnızca stadyum temelli spor organizasyonlarında değil aynı zamanda atletizm yarışmalarında da kullanılmaktadır.

TÜRKİYE’YE NE ZAMAN GELDİ?

Piero sistemi, BBC için çalışan BBC Araştırma ve Geliştirme Platformu tarafından üretildi ve tüm dünyada 50’den fazla yayıncı kuruluş tarafından sadece futbol değil rugby, atletizm, basketbol, voleybol müsabakalarında da kullanılıyor. 

Türkiye’ye ilk kez 2007 yılında giriş yapan ve bu tarihten itibaren kullanılmaya başlanan Piero sistemi hakkında bilgi veren BBC Araştırma ve Geliştirme Plaftormu Başkanı Andrew Thompson, “Gerçek taraftarlara daha detaylı analizler ve kritik pozisyonlara ilişkin daha açıklayıcı cevaplar vermek istedik” ifadelerini kullanıyor.

HANGİ İMKANLARI SAĞLAR?

İsmini İtalyan ressam Piero della Francesco’dan olan söz konusu sistem, yarattığı sanal stadyum içerisine aktardığı sanal oyuncular ile yaşanmış herhangi bir pozisyonu istediği her açıdan grafiğe dönüştürebilmektedir. 

Piero, farklı kamera pozisyonlarından aldığı telemetrik verileri, video sinyalleri aracığıyla 3 boyutlu grafiğe dönüştürecek olan bilgisayar ortamına gönderme prensibi ile çalışmaktadır. 

Artan her kamera ve açı sayısı, Pierro tarafından verilecek daha detaylı veri anlamına gelir.

Pieroyu kullanan operatör, mevcut bilgileri sisteme girerek neredeyse eş zamanlı pozisyon tekrarları ve daha detaylı görüntüler edebilmektedir. 

Piero’nun yapay kamerası, oluşturulan sanal stadyum içerisindeki her alana focus yapma yetisi ile pozisyonun içindeymiş hissi uyandırmakta ve gerçek kameraların görüntüleyemediği noktaları ekrana getirebilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra; Piero, herhangi bir oyuncunun koşu mesafesi ve çekilen bir şutun hızı ile kaleye olan uzaklığı gibi detaylı istatistikleri de izleyiciye aktarmaktadır. 

Piero sistemi, BBC için çalışan BBC Araştırma ve Geliştirme Platformu tarafından üretilmiştir.

Kaynak: Sporcope
<< Önceki Haber Derbinin en çok konuşulan cihazı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER