'Dershanelerin dönüşümü okul krizine dönüşecek'

'Dershanelerin dönüşümü okul krizine dönüşecek'

Adana Kent Konseyi, dershanelerin kapatılıp özel okula dönüştürülmesi ile ilgili oluşabilecek sorunların tespitine ve bu sorunların çözümüne yönelik detaylı bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırmanın en önemli sonuçları olarak 'Kamu okullarının içinin boşaltılması, merdiven altı dershanecilik, özel hocalık sorununun ortaya çıkması, gelir seviyesi düşük ailelerin daha da zor duruma sokulması ve Anadolu Liseleri'nin yok edilecek olması' diye sıralanıyor.

Adana Kent Konseyi tarafından yapılan araştırmaya göre, dershanelerin özel okula dönüştürülmesi daha büyük sorunlara yol açacak. 'Merdiven altı dershanecilik ve özel hocalık' yaygınlaşacağı, kamu okullarının içinin boşaltılacağı vurgulanan araştırmada, dershanelerin özel okula dönüştürülmesine ilişkin 53 sakıncalı nokta tespit edildi.
Dershaneciliğin dönüşümün meydana getirdiği sorunları tespit etmek ve uygun çözüm önerileri geliştirmek üzere Kent Konseyi Başkanı Ahmet Özen, Kent Konseyi Genel Sekreteri Ekrem Aslan, Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.Adnan Gümüş'ün moderatörlüğünde Milli Eğitim Müdürlüğü, eğitim sendikaları, dershane sahipleri, Anadolu Lisesi öğretmenleri, rehber öğretmenler, öğrenciler gibi farklı kesimler davet edilerek atölye çalışmaları gerçekleştirildi.

'DERSHANELER KAPATILMIYOR, OKULLAR İSE DERSHANELEŞİYOR'

Mart 2015'te başlayan ve mayıs ayı sonuna kadar süren çalışmalar çerçevesinde dört kez toplanan atölye ekibi, dershanelerin özel okula dönüştürülmesinin 10 adet olumlu sonucuna karşılık 53 sakıncalı nokta tespit etti. Bu olumsuz etkiler öncelikli olarak 'Kamu okullarının içinin boşaltılması, merdiven altı dershanecilik, özel hocalık sorununun ortaya çıkması, gelir seviyesi düşük ailelerin daha da zor duruma sokulması ve Anadolu Liseleri'nin yok edilecek olması' diye sıralanıyor.

'DERSHANELERİN KAPATILMASI 3 YIL ERTELENSİN'

Çözüm önerisi olarak birkaç farklı senaryo ve model geliştiren Adana Kent Konseyi, öncelikli olarak dershanelerin kapatılmasının 3 yıl ertelenmesini ve sağlıklı bir ön hazırlık yapılmasını önerdi. Okullar arasındaki eğitim farklılıklarının giderilmesi ve tüm çocuklara nitelikli eğitim verilmesi gerektiğinin altını çizen Adana Kent Konseyi, Geçiş sınavlarının (TEOG, YGS) kaldırılıp yerine, lise ve üniversite birinci sınıfın baraj haline getirilmesi modelini sundu. CİHAN
<< Önceki Haber 'Dershanelerin dönüşümü okul krizine dönüşecek' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER