Dev şirketler iflasın eşiğinde

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Şubat 11 2016
Ekonomide yaşanan sıkıntılar özel sektörü zorlamaya başladı. İflas erteleme isteyen şirketlerin sayısı sürekli artıyor. Özellikle yüksek istihdama sahip, ilk 500 firma içindeki şirketlerin son dönemde iflas erteleme istemesi, 2016'da özel sektöre yönelik endişeleri artırdı.
Dev şirketler iflasın eşiğinde
Ekonomide yaşanan sıkıntılar özel sektörü vuruyor. iflas erteleme isteyen firmaların sayısı her geçen gün artıyor. Son dönemde teknolojiden tekstile, inşaattan gıdaya kadar birçok sektörün önde gelen firmaları iflas erteleme istedi.

Komşu ülkelerle ilişkilerin bozulması, Ekonomide yaşanan dalgalanmalar, kurlardaki artış ve talep daralması gibi nedenlerle mali sıkıntıya giren firmalar adliyelerin yolunu tutuyor.

DIŞ POLİTİKANIN ETKİSİ

Turgut Özal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ramazan Taş, Türkiye'de son yıllarda ihracat ve turizmle ilgili faaliyet gösteren firmaların kan kaybettiklerine dikkat çekti. Firmaları bu duruma yanlış dış politikanın getirdiğini belirten Taş, “Sıfır sorunla başlayan dış politika herkesle soruna dönüştü. Çevre ülkelerle ihracat kapıları kapandı, oradan gelen turistler de artık gelmez oldu. Bunun faturası da firmalara kesildi” dedi.

MOTİVASYON İKTİDARA YAKINLIK OLDU

Sektörlerin son yıllarda içe kapandığına dikkat çeken Taş, kalite yerine siyasi bağlantılarla ayakta kalma yolunun seçilmesini eleştirdi. Doç. Dr. Taş, “Şu anda Türkiye ekonomisinin en temel motivasyonu küresel rekabet değil, inovasyon değil, maalesef iktidara yakın olma. İktidarın nimetlerinden yararlanma şekline dönüştüğü için rant ekonomisi oluştu. Rant ekonomisi de birilerini yoksullaştırarak zenginleşmedir” dedi. Doç Taş, ekonomideki kötü gidişin tersine çevirlebilmesi için tekrar hukukun devletine dönüş yapılması ve özel mülkiyet özgürlüğünün güvenceye alınmasının şart olduğunu da vurguladı.

FİRMALARI BANKA KREDİLERİ BATIRIYOR

Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu, JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, iflas ertelemeler hakkındaki değerlendirmesinde, özel sektör kredilerindeki artışa dikkat çekti. İflas erteleme talep eden firmaların en önemli gerekçesinin, kredi koşullarındaki sıkılaştırma p

Bu haberler de ilginizi çekebilir