"Devlet, bütün hastanelerde AK Parti eliyle bıçak parası alıyor"



CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, devletin bütün hastanelerde AK Parti eliyle istisnasız 78 milyon vatandaşın herbirinden bıçak parası aldığını iddia etti. Eskiden belki 100 hastanın 10'undan 100 lira bıçak parası alınırken, şimdi AK Parti'nin uyguladığı sağlık politikaları yüzünden 78 milyonun her birinden her muayenede 20 liraya varan para alındığını dile getirdi.

CHP'nin doktor kökenli Mersin milletvekili Atıcı seçim çalışmalarını şehir merkezinde sürdürdü. Atıcı burada yaptığı açıklamada AK Parti'nin 'sağlıkta dönüşüm' adıyla yaptığı düzenlemelerin adeta herkesten alınacak şekilde bıçak parasına dönüştüğünü dile getirdi. Vatandaşlar muayene ve ameliyat olurken AK Parti hükümetinin 78 milyon vatandaştan düşük bir ücret de olsa bıçak parası aldığını öne süren Atıcı, "Aslından bu bıçak parası çok düşük değil, eskiden 100 lira ödüyorlarsa şimdi kişi başı her muayenede yaklaşık olarak 15-20 lira bir para ödüyorlar. Bir insanın bir yılda 8 -9 kere hastaneye gittiği bir ülkede acaba ne kadar buradan kâr edilebilir." ifadelerini kullandı.

Atıcı, AK Parti'nin 'sağlıkta dönüşüm yapacağım' diye vatandaşların oylarına talip olduğunu ve vatandaşların da bu nedenle dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a oylarını verdiğini kaydetti. O zaman Recep Tayyip Erdoğan'ın 'cebinize nüfus cüzdanınızı koyun, istediğiniz hastaneye gidin, tedavinizi olun. Eğer sizi geri çevirirlerse haberim olsun. Bakın ben onlara ne yapacağım' dediğini hatırlatan Atıcı, "Şu anda geldiğiniz noktada bir elinize nüfus cüzdanınızı diğer cebinize para cüzdanınızı koymak mecburiyetindesiniz. Yani gittiğiniz bütün hastanelerde devlet AKP eliyle bıçak parası alıyor." diye konuştu.

AK Parti hükümetinin bir diğer söyleminin bıçak parasını kaldırmak olduğunu vurgulayan Atıcı, şöyle devam etti: "O zamanlar bazı doktorlar, bizim tıp etiğine uygun olmayacak şekilde vatandaşlardan bıçak parası istiyorlardı. Ama bunlar o kadar azdı. Ancak Recep Tayyip Erdoğan'ın propaganda yapması için yeterli idi. O dönemde bıçak parasını doktor hastadan alıyordu, belki 100 hastanın 10'undan ancak alabiliyordu. 'Ben bıçak parasını kaldıracağım, doktor efendi dönemi bitti, ayağınıza profesörleri göndereceğim' diyerek yine oyları alan Recep Tayyip Erdoğan, bugün kendi eliyle bizatihi AKP eliyle, devlet eliyle vatandaştan bıçak parası almaya başladı."

'BIÇAK PARASI RANDEVU ALIRKEN BAŞLIYOR'

Atıcı, devletin AK Parti eliyle bıçak parasını nasıl aldığını şöyle anlattı: "Yarın çocuklarınızı Mersin Devlet Hastanesi'ne götürsünler. Randevu aldıklarında daha bismillah, birinci dakikada ücretli olan telefon parası ile bıçak parası ödemeye başlıyor. Hemen ertesi gün doktora gittiler, çocuğunu doktora gösterdiği anda otomatik olarak sistem 5 TL bir bıçak parası yazıyor. Eğer çocuk gerçekten hasta ve reçete yazılması gerekiyorsa ikinci aşamada 5 TL'nin üzerine 3 lira reçete parası yazılıyor. Yani 3 noktada bıçak parası alınmış oluyor. Eğer çocuk çok hasta ve çocuk doktoru 3 kalemden fazla ilaç yazar ise her yazdığı kalem ilaç için ekstradan bir lira yine reçete ve ilaç parası alınıyor. Bu eczanelerde alınan yüzde 10 yüzde 20 katkı paylarından ayrı olarak daha doktordan çıkmadan randevu parası, muayene ücreti 5 TL, reçete parası 3 TL ve 3 kalem ilaçtan sonra her bir kalem için 1 TL bıçak parası alınıyor."

'ECZACILAR TAHSİLDAR KONUMUNDA'

Bunları başlangıçta kimsenin fark etmediğini kaydeden Atıcı, "Çünkü AKP öyle bir sistem geliştirmişti ki bu katkı paylarını eczane eliyle alıyordu. Yani eczacıları tahsildar konumuna getirilmişti. Kimse bunun farkına varmıyordu. Sanki eczacı alıyormuş gibi gösteriyordu. Ayrıca emeklilerden ve memurların maaşlarından kesildiği için kimse farkına varmıyordu. Ama bu bıçak paralarının alındığının vatandaş artık yeni yeni farkına varmaya başladı. Bu kadarla kalıyor mu, hayır. Eczaneye gittiğinizde emekliler yüzde 10, çalışanlar da yüzde 20 bıçak parası ilaç katkı parası ödemeye devam ediyor. Eğer doktorun yazdığı ilaç eczanede yok ise bu sefer ilaç farkını alıyor eczacı maalesef AKP eliyle. Eğer doktorun yazdığı o ilacı devlet ben ödemem diyorsa bu sefer de tamamını cebinden ödüyor. Eğer çocuk iyileşmez bir hafta içinde başka bir doktora gider ise bütün bu ödediklerinin iki katı ceza olarak bıçak parası ödüyor." diye konuştu.

Bunları yıllardır söylediğini ve bir tek AK Parti'linin çıkıp da tekzip etmediğini vurgulayan Atıcı, tekzip edemeyeceklerini çünkü bunun kanun ve kanun hükmünde kararnamelerle Meclis'ten veya Bakanlar Kurulu'ndan geçirilerek uygulamaya konulduğunu söyledi.

'OTELCİLİK HİZMETLERİ ALTINDA BAŞKA PARALAR ÖDENİYOR'

Eğer çocuk iyileşmeyip hastaneye yatması gerekirse ve tek kişilik veya iki kişilik odalarda kalması durumunda otelcilik hizmetleri adı altında başka paralar da ödendiğini öne süren Atıcı, "Hele Recep Tayyip Erdoğan'ın söylediklerine inanır da yani nüfus cüzdanını alıp her hastaneye giderse, özel hastaneye giderse vay yandım Allah diyecek bu sefer. Çünkü yüzde 200 daha fazlasını ödemesi için yine AKP eliyle çıkarılan bir kanun var . Burada da yine otelcilik hizmetleri ve katların kat be kat daha da arttığını çok net bir şekilde görecekler." ifadesini kullandı.

'78 MİLYONDAN BIÇAK PARASI ALINIYOR'

Bıçak parasında daha kötü şeyler olduğunu ifade eden Atıcı şunları kaydetti: "Şöyle ki Mersin'de bir hastamız Anamur Devlet Hastanesine gidecek. Karın ağrısı ile...
Safra kesesinde taş olduğu teşhisi konulacak. Eğer Genel Sağlık Sigortası kapsamında bu taşı aldırmak isterse karnını boydan boya yaracaklar, bu taşı çıkaracaklar. Eğer kapalı ameliyat olmak isterse ki onun en doğal hakkıdır çünkü sağlık onların vazgeçilmez hakkıdır, bu durumda devletimiz 'ben bunu ödemiyorum, ben Temel Sağlık Paketi içine laparoskopik cerrahiyi koymadım' diyerek bu paranın tamamını ya da ciddi anlamdaki katkı paylarını yine vatandaştan alıyor. Yani vatandaş elini attığı her yerde bıçak parası ödüyor. Eskiden bıçak parası olmayan vatandaşlar da muayene ve ameliyat olurdu. Şimdi AKP hükümeti 78 milyon vatandaşımızdan sürümden kazanmak üzere düşük ücretli de olsa bıçak parası alıyor. Aslından bu bıçak parası çok düşük değil. bu bıçak paralarını eskiden 100 lira ödüyorlarsa şimdi kişi başı her muayenede yaklaşık olarak 15-20 lira bir para ödüyorlar. Bir insanın bir yılda 8 -9 kere hastaneye gittiği bir ülkede acaba ne kadar burdan kâr edilebilir."

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, bunun miktarını sordukları halde Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın net olarak rakam vermek istediğini öne sürerek şunları söyledi: "Çünkü buralardan çok ciddi paralar kazanıyorlar. Peki bunun mahsuru nedir? Şudur; devletimizin anayasal görevi vatandaşın sağlığını korumaktır. Onların hasta olmasını engellemek, önlemektir. Hasta olduğunda da tedavi etmektir. Bu devletin anayasal görevi, vatandaş olarak da bizlerin anayasal hakkıdır. Ancak öyle bir duruma gelindi ki vatandaş ne kadar çok hastalanırsa AKP'nin yönettiği devlet o kadar çok para kazanır hale geldi. Bu durumda sanki devlet iki elini yukarı açmış 'inşallah daha çok hasta olur insanlar, inşallah daha çok hastaneye gelir, ben de daha çok para kazanırım' noktasına gelmiştir. Bunu bizim kabul etmemiz mümkün değildir. Devletin, AKP'nin derhal bıçak parası uygulamasından vazgeçmesi gerekir. Vatandaşlara asli görevi olan Anayasa gereği olan sağlık hizmetlerini eşit, ücretsiz, kaliteli ve ulaşılabilir bir şekilde herkese ama herkese sunmalıdır. Yani birileri, 'Rabb'im Cleveland'ı işaret etti' deyip by-pass ameliyatı olurken, birilerine de kalkıp uygun olmayan koşullarda bu ameliyatların yapılmaması gerekir. Sağlıkta eşitlik ilkesinden ayrılırsanız bunun bedelini hem bu dünyada hem öbür dünyada ödersiniz." CİHAN
<< Önceki Haber "Devlet, bütün hastanelerde AK Parti eliyle bıçak parası... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER