'Devletin hak savunucularına özür borcu var'

Büyükada’da ‘hak savunucularının güvenliği’ konulu toplantı nedeniyle haklarında dava açılan 11 hak savunucusunun yargılandığı dava ertelendi.

SHABER3.COM

İstanbul Büyükada’da hak savunucularının güvenliği konulu toplantı nedeniyle haklarında “Silahlı terör örgütlerine yardım etme” ve “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamalarıyla dava açılan 11 hak savunucusunun yargılandığı dava 21 Mart’a ertelendi. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Başkanı Taner Kılıç‘ı duruşmalardan vareste tutan mahkeme, yurt dışı çıkış yasağının devamına karar verdi.

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın beşinci duruşmasına, dava kapsamında tutuksuz yargılanan İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Günal Kurşun, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden Nejat Taştan, Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün, İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Veli Acu ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Başkanı Taner Kılıç ile avukatları katıldı. Duruşmayı, aralarında yabancı heyetlerin de bulunduğu çok sayıda hak savunucusu izledi.

‘DEVLETİN HAK SAVUNUCULARINA ÖZÜR BORCU VAR’

Tutuksuz yargılanan 11 hak savunucusunun avukatları, dosyanın tamamlandığını belirterek davanın bitirilmesini ve derhal beraat kararı verilmesini talep etti. Taner Kılıç’ın avukatı, davanın varlığının müvekkilleri lekelediğini söyledi. Kılıç’ın avukatı, müvekkilinin duruşmalardan vareste tutulmasını ve yurtdışı çıkış yasağının kaldırılmasını istedi. Av. Erdal Doğan da, delillerin toplandığını ifade ederek savcıdan mütalaa beklediklerini dile getirdi. Av. Oya Aydın ise, “Bir deli bir kuyuya taş atmış, soruşturma öyle başlamıştır. Gizli tanık, gizli şeyler konuşulduğunu düşünerek ihbarda bulunmuş soruşturma öyle başlamıştır. Aynı gizli tanık ifadesinde de ‘ben böyle düşündüm’ diyerek söylediklerinin gerçek olmadığını vurgulamıştı. Dava insan hak savunucuları açısından bir zul olmuştur. Sanık konumuna düşürülen hak savunucularına bu devletin bir özür borcu var. Derhal beraat talep ediyoruz.” dedi.

Duruşmada hazır bulunan tutuksuz sanıklar da avukatlarının beyanlarına katıldıklarını belirterek beraatlerini istedi. Tutuksuz sanıklardan Günal Kurşun, “Bu saçma davanın bir an evvel bitirilmesini ve beraatimi talep ediyorum” dedi.

21 MART’A ERTELENDİ

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Kılıç’ın duruşmalardan vareste tutulması yönündeki talebin kabulüne, yurtdışı çıkış yasağının ise devamına karar verdi. Mahkeme, eksik hususların tamamlanması için bir sonraki duruşmayı 21 Mart’a erteledi.
<< Önceki Haber 'Devletin hak savunucularına özür borcu var' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER