Devlette görülmemiş tasfiye

15 Temmuz kanlı darbe girişimi sonrasında devlette büyük bir tasfiye yaşanıyor.

Devlette görülmemiş tasfiye

 Aralarında asker, polis, vali, maliyeci, hakim ve savcılarında bulunduğu 10 binden fazla kişi görevden alındı. 859 hakim ve savcı, 140 Yargıtay ve 48 Danıştay üyesi gözaltına alındı.

Türkiye’yi sarsan alçak darbe girişiminden sonra askerlerin yanısıra hakim ve savcılar, polis, maliye çalışanlarının da içinde bulunduğu 10 binden fazla kişi görevden alındı. İçişleri Bakanlığı, 8 bin 777 personelin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı. Maliye Bakanlığında 1500’e yakın personele görevden el çektirildi. 2745 hakim ve savcı açığa alınırken haklarında gözaltı kararı çıkarıldı. Şu ana kadar 859 hakim ve savcı gözaltına alındı. Anayasa Mahkemesi üyeleri Alparslan Altan ve Erdal Tercan gözaltına alınırken, üyeliği düşürülen 5 HSYK üyesinin 4’ü de gözaltına alındı. Ayrıca görevlerine son verilen 140 Yargıtay ve 48 Danıştay üyesinin gözaltına alınma süreci devam ediyor. İçişleri Bakanlığı 30 vali, 92 vali yardımcısı, 52 mülkiye müfettişi, 246 mülki idare amiri, 3 bin 21’i rütbeli 4 bin 774 polis memuru, 2 tümgeneral, 9 tuğgeneral, 61 albay, 44 yarbay, 55 binbaşı, 93 yüzbaşının açığa alındığını açıkladı. Başbakan Yıldırım, büyük çoğunluğu asker olmak üzere toplam 7543 kişinin gözaltına alındığını dile getirdi.

Darbe girişimine adı karışan başta generaller olmak üzere onlarca komutan tutuklanıp cezaevine gönderilirken, devlet kademelerinde de büyük bir tasfiye operasyonu başladı. İçişleri Bakanlığı, merkez ve taşra teşkilatlarında görevli toplam 8 bin 777 personelin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı. Açıklamada, 1’i il 29’u merkez valisi olmak üzere 30 vali, 52 mülkiye müfettişi, 16 hukuk müşaviri, 1 genel müdür yardımcısı ve 2 daire başkanının görevden el çektirildiğiği belirtilirken geri kalanların tamamının emniyet teşkilatından olduğu ifade edildi. Devletteki tasfiyeden bazı vali, vali yardımcıları ve kaymakamlar da nasibini aldı. Buna göre Bitlis Vali Yardımcısı Salih Altun, anayasal düzeni yıkmaya yönelik eylemler içerisinde bulunabileceği iddiasıyla görevinden uzaklaştırıldı. Samsun’da da darbe girişimi soruşturması kapsamında 2 vali yardımcısı açığa alındı. Sakarya’da ise Vali Yardımcıları Ramazan Şahin, Ahmet Yurtseven ile Adapazarı Kaymakamı İsmail Gündüz açığa alındı. Tasfiye edilenler arasında Yalova’nın Çınarcık ilçe Kaymakamı Cafer Sarılı ile Bingöl’ün Yayladere ilçesi Kaymakamı Uğur Akmeşe de yer aldı.

Öte yandan en büyük tasfiyelerden biri de yargıda yaşanıyor. HSYK, 2 bin 745 hakim savcıyı açığa aldı. Şu ana kadar bunlarda 859 hakim ve savcı gözaltına alındı. Üyeliği düşürülen 5 HSYK üyesinin 4’ü de gözaltında. Görevlerine son verilen 140 Yargıtay ve 48 Danıştay üyesinin gözaltına alınma süreci devam ediyor. Maliye Bakanlığı’nda ise bin 500’e yakın personele görevden el çektirildi.

<< Önceki Haber Devlette görülmemiş tasfiye Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER