'Devren kiralık' olan binadaki dershanenin sınıfları tek tek mühürlendi


Çorum'da üzerinde 'devren kiralık' yazısı bulunan bir dershane binası, içinde özel bir şirketin merkezi bulunmasına rağmen valilik talimatıyla kapatılmaya çalışıldı. Avukatların 4 saatlik mücadelesinin ardından bina yerine bu kez 21 sınıf tek tek mühürlendi.

Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarına rağmen Çorum merkez ile Alaca ve Osmancık ilçelerindeki ruhsatlı 3 dershane şubesi mühürlendi. Okula dönüşüm başvuruları İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce reddedilen dershaneler, geçen Eylül ayında yapılan operasyonlar kapsamında polis baskınına maruz kalmıştı.

Alaca ve Osmancık'taki şubelerin mühürlenmesinin ardından dün akşam mesai saati bitiminde çok sayıda ekip Çorum merkezdeki Özel Ahi Sevgi Çiçeği Anafen Dershanesi'ne geldi. İçerisinde özel bir şirketin merkezinin de bulunduğu bina komple mühürlenmek istendi. Kurum avukatları, yapılmak istenen uygulamanın hukuksuz olduğunu söyleyerek, itiraz etti. Bunun üzerine İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yahya Çoban, dershaneye gelerek binanın mühürlenmesi talimatını yineledi. Kurum avukatlarının 4 saatlik mücadelesinin ardından ekipler, bina yerine bu kez 21 sınıfın kapısını tek tek mühürledi. Kapatılmaya çalışılan dershane binasının devren kiralık olduğu ve bir süre önce bina dışına 'kiralık' ilanı asıldığı öğrenildi. Bina dışındaki tabelaların da sökülmüş olduğu görüldü.

Kapatma girişimine tepki gösteren kurum avukatı Nurullah Layık, AYM ve Danıştay kararı gereğince ruhsatı iptal edilmeyen ve hali hazırda Milli Eğitim bünyesinde ruhsatı bulunan Özel Ahi Sevgi Çiçeği Anafen Dershanesi'nin valilik talimatıyla mühürlendiğini söyledi.

"Şirketin resmi kurumlar nezdinde gözüken faaliyet merkezi ile kapatma talimatında belirtilen adresin farklı olmasına ve itirazlara rağmen kapatma girişiminde ısrar edildi." diyen Layık, kapatma işleminin normalde Milli Eğitim yetkililerinin yapması gerekirken, onlarca polisin görevlendirildiğini kaydetti. Layık, şöyle konuştu: "İçerisinde şirket merkezi olan binayı kapatacaklarını söylediler. İtirazımız üzerine polis müdürleri yaptıkları telefon görüşmeleri neticesinde Milli Eğitim yetkililerini çağırdılar. Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yahya Çoban, polislere talimat verip şirket faaliyet merkezinin de içinde bulunduğu binanın komple mühürlenmesini istedi. Yapılan itirazlarımız neticesinde bu talimattan vazgeçip bina bünyesinde bulunan 21 adet derslik mühürlendi. Yapılan işlem açıkça yasal mevzuata, AYM ve Danıştay'ın kararına aykırıdır. Aynı kapsamda il genelinde hali hazırda ruhsatı olmadığı halde onlarca dershane adı altında faaliyet gösteren kurumlara hiçbir işlem yapılmazken müvekkilim olan şirket bünyesinde fiilen zaten kapanmış olan ve yürürlükteki mevzuat çerçevesinde ruhsatı bulunan bina bünyesindeki boş derslikler kapatılmaya çalışılmıştır. Birkaç öğretim kurumuna yönelik olarak yapılan bu işlemler anayasaya aykırı olup açıkça ayrımcılık, kin ve nefret suçunu oluşturmaktadır." CİHAN
<< Önceki Haber 'Devren kiralık' olan binadaki dershanenin sınıfları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER