Dikkat! AİHM'e başvurmanızı bilerek engellemeye çalışıyorlar

Giresun Adliyesi’nde çalışan hakim Zeynep Mercan’ın tutukluluğuyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptığı başvurunun “iç hukuk yolları tükenmedi” gerekçesiyle reddedilmesi üzerine oluşturulan algı operasyonu gerçeği yansıtmıyor.

samanyoluhaber.com

AİHM'e Başvuracak Mağdurların Dikkatine

AİHM'in son verdiği karar, 110 bin insanı ilgilendirmiyor. Ne yapılabilir?

Giresun Adliyesi’nde çalışan hakim Zeynep Mercan’ın tutukluluğuyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptığı başvurunun “iç hukuk yolları tükenmedi” gerekçesiyle reddedilmesi üzerine oluşturulan algı operasyonu gerçeği yansıtmıyor.

Tutuklu hakim Zeynep Mercan’ın, tutukluluğuyla ilgili AİHM’in de belittiği gibi Anayasa Mahkemesi’ne gitmesi gerekiyordu. Ancak, diğer konular için bu durum geçerli değil.

YALAN HABER YAPILIYOR

Zeynep Mercan’ın durumu, Can Dündar ve Erdem Gül olayı gibi bireysel başvuru kapısı açık olan bir durum. AİHM’in kararı “ihraç”la ilgili değil.

Kamudan ihraç edilen yaklaşık 110 bin kişinin durumu ise tamamen farklı. İhraçlar KHK ile yapıldığı için iç hukuk yolları tamamen kapalı. Anayasa Mahkemesi zaten CHP’nin başvurusunu reddederek, iç hukuk yollarının kapalı olduğunu karara bağladı.

Normal zamanlarda sadece ana muhalefet partisinin KHK’yla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne başvuru hakkı var. OHAL KHK’larıyla ilgili ise böyle bir durum da yok. Kişilerin ise OHAL KHK’larını da normal KHK’ları da Anayasa Mahkemesi’ne götürme hakkı zaten bulunmuyor.

Çünkü anayasa, “kanun ya da genel idari düzenlemelere bireysel başvuru olmaz” diyor

TÜM MAĞDURLAR AİHM’E GİTMELİ

Bu nedenle tüm mağdurların vakit kaybetmeden AİHM’ne gitmesi gerekiyor. Burada ihtiyati olarak Anayasa Mahkemesi ve idare mahkemelerine başvuru yapılabilir.

Şu anki şartlara göre AİHM’e başvuruyu engelleyecek hiçbir durum bulunuyor. Hatta iç hukuk yoluyla dönmüş olsanız bile AİHM’e başvuru tarihi itibariyle iç hukuk yolu kapalı olduğu için AİHM davası esastan görülmeye devam eder. Sonradan açılan bir yol ya da verilen bir karar sizin başvurunuzu etkilemez ayrıca her ne kadar açılan davalar aynı içerikte olsa da her bir dava ayrıdır olumsuz karar emsal olmaz olumlu karar emsal olur. Her bir davanın ayrı kararı olur toplu karar verilemez.

BU AÇIKLAMAYI MUTLAKA OKUYUN

www.neyapılabilir.net sitesinin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı son açıklama bu konuda oldukça aydınlatıcı:

https://mobile.twitter.com/neyapilabilir/status/799255806524977153?p=v
ÖNE ÇIKAN HABERLER