Dikkat..!

TEOG sonuçları açıklandı. Puan kadar tercihlerde kaydedilen isabet de önemli. Yanlış okul seçimi telafisi mümkün olmayan sonuçları beraberinde getiriyor. Peki, lise tercihleri yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar neler?

Nusaybin'in TEOG şampiyonu Elif

Video: Arşiv

1 milyondan fazla 8. sınıf öğrencisinin merakla beklediği Temel Eğitimden Öğretime Geçiş (TEOG) sınavı sonuçları dün açıklandı. Öğrencileri ve velilerini şimdi de isabetli tercih telaşı sardı. Yanlış bir tercih telafisi çok zor sorunları beraberinde getiriyor. Bu sene de öğrenciler bir defada 25 okul tercihi yapacaklar. Özel okula gitmeyi kararlaştıranlar başka tercihte bulunamayacak. Tercihteki altın kural, “öğrencinin kendisini tanıması.” Üniversitede mühendislik ve tıp gibi alanlarda eğitim görmek isteyenler fen liselerine; hedeflerine hukuk, siyasal ve uluslararası ilişkileri koyanlarsa sosyal bilimler ya da Anadolu liselerine yönelmeli.

1. Ev ve okul mesafesi

Tercih esnasında okulun eve uzaklığına çok dikkat edilmeli. “En iyi okul eve yakın olan okuldur” kaidesi akıldan çıkarılmamalı. Fakat öğrencinin puanı yatılı imkanı olan Fen lisesine ya da  Galatasaray, Kabataş Anadolu lisesi, İstanbul Erkek lisesi gibi bazı kaliteli Anadolu liselilerine tutuyorsa bu şart önemini yitirir.

2 . Okulun fiziki durumu

Okulun sahip olduğu bahçe, laboratuvar, tiyatro, sinema salonu gibi alanların yeterliliğine dikkat edilmeli. Okul ve çevresinin hijyen durumuna bakılmalı. Geçen sene yapılan düzenlemeyle  Anadolu liselerinde derslik sayıları 34’ten 40’a çıkarıldı. Bu hususa da dikkat edilerek tercih yapılmalı.

3. Eğitim müfredatı

Tercih edilen lisenin eğitim müfredatı öğrencinin üniversite sonrasındaki hedefleriyle ilişkilendirilebilir olmalı. Örneğin mühendis olmak isteyenler Fen liselerini ya da Alman ekolü okullarını, sosyal bilimler okumak isteyenler ise  sosyal bilimler liselerini vaya Fransız ekolü okulları tercih edebilir.

4. Yabancı dil eğitimi

Eski Anadolu liselerinde yabancı dil eğitimi sonradan Anadolu lisesine dönüşenlere nispeten daha iyi. Bazı seçkin okullarda yabancı dil olarak Fransızca veya Almanca öğretiliyor. Bu okullarda hazırlık sınıfı olduğu için normal süreden daha fazla eğitim veriliyor. Öğrenciler tercih öncesinde bu durumu göz önünde bulundurmalı.

5. Akademik başarı

Bir lisenin üniversite sınavındaki başarısı, ulusal veya uluslararası bilim olimpiyatlarında elde ettiği dereceler o okul hakkında önemli ölçüde bilgi verir. Ayrıca okulun, akademik anlamda öğrencinin kendini tanımasına, kabiliyetlerinin keşfedilmesine olanak tanıyıp tanımadığına bakılmalı. Bu hizmetlerin bilimsel bir anlayışla yapılıp yapılmadığına dikkat edilmeli.

6. Sosyal imkânlar

Lise seçiminde akademik başarı kadar sosyal imkânlar da önemli. Öğrencinin kendisini tanımasına, sorumluluk almasına ve ekip çalışmasına imkân tanıyan okullar tercih edilmeli.

7. Eğitim kadrosu  

İyi bir lisede, hızla gelişen eğitim  modellerini takip eden, bunları eğitim sürecine uygulayabilen aynı zamanda öğrencinin farklı gelişim alanlarındaki gelişimine yardımcı olabilecek uzman eğitimci kadrosunun olması gerekiyor. Tercih öncesinde okulların eğitim kadrosu hakkında bilgi sahibi olunmalı.

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER