Dink davasında şaşırtan karar

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastında ihmali olan kamu görevlileri hakkında düzenlenen iddianame, ikinci defa başsavcılık tarafından iade edildi.

Dink davasında şaşırtan karar

İddianamede Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'e 25 yıla kadar hapis cezası talep ediliyordu. Hükümete yakın emniyet görevlilerinin şüpheli olarak yer almasının, iddianamenin savcılığa iadesinde etkili olduğu belirtiliyor.

Kamu görevlilerinin ihmallerine ilişkin soruşturmada Engin Dinç krizi büyüyor. Soruşturmaya bakan Savcı Gökalp Kökçü'nün, 19 Ekim'de tamamladığı iddianame aynı gün içinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘eksik' olduğu gerekçesiyle iade edilmişti. Savcı Kökçü, iddianamenin İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden ana davayla birleştirilmesini talep etmişti. Başsavcılık iade gerekçesinde Savcı Kökçü'nün birleştirme talebinin gerekçelerini yazmamasını göstermişti. Bunun üzerine Savcı Kökçü iddianameyi revize ederek 21 Ekim'de yeniden başsavcılığa gönderdi.

İKİNCİ İADE 13 GÜN SONRA

Başsavcılık 13 gün sonra iddianameyi ikinci defa Savcı Kökçü'ye ‘eksik' olduğu gerekçesiyle iade etti. İddianamenin yeniden iade edilmesinin ardında, hükümete yakınlığıyla bilinen Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'in de aralarında olduğu kişilerin şüpheli olarak gösterilmesinin etkili olduğu öne sürülüyor. Bu durumun Savcı Kökçü ve başsavcılık arasında krize neden olduğu iddia ediliyor. Başsavcılığın, iddianameye müdahale ederek bazı isimlerin çıkarılmasını ve 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden ana davayla birleştirme talep etmemesini istediği iddia edildi. Kökçü'nün başsavcılığın bu talepleri doğrultusunda iddianamede nasıl bir değişiklik yapacağı bilinmiyor.

DİNÇ, GÜLER VE CERRAH ŞÜPHELİ

İddianamede 25 kişi şüpheli yer alıyor. Bunlar arasında Engin Dinç, eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer bulunuyor. Bu kişilere ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma', ‘kasten adam öldürme' suçlamaları yöneltiliyor. Savcı Kökçü, iddianamenin İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Dink'in öldürülmesine ilişkin davayla birleştirilmesini de talep etti. Bu davada Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in de aralarında olduğu isimler yargılanıyor. İade edilen ilk iddianamede 9 kişi hakkında tutuklama talep edilmişti.

Zaman
<< Önceki Haber Dink davasında şaşırtan karar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER