'Dinyeper mucizesi' çok uzak: Batı’nın gerçeklerle yüzleşme vakti geldi

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Haziran 2 2025
Rusya ve Ukrayna barış görüşmeleri için bir kez daha İstanbul'da bir araya geliyor. Dünya bu toplantıyı yakından takip ederken Samanyoluhaber.com yazarlarından Arif Asalıoğlu da barış görüşmelerini ile Rusya ve Ukrayna merkezli gelişmeleri analiz etti.
'Dinyeper mucizesi' çok uzak: Batı’nın gerçeklerle yüzleşme vakti geldi
Bu yazı zor ve uzun bir yazı oldu. Ukrayna ve Rusya heyetleri bugün (2Haziran) İstanbul’da tekrar müzakere masasına oturuyor. Fakat heyetler yoğun baskılar altında bir araya geliyor: hem cephelerde çatışmalar arttı, hem de uluslararası (ABD’nin ve AB’nin) yaklaşımlar değişti. Son bir hafta - on gün Rusya yoğun füze saldırıları yaparak Ukrayna’yı füze yağmuruna tuttu. Dün ise Ukrayna, uzun süre hazırlandığı söylenen dron saldırısı yaptı. Ukrayna güçleri, Rusya’nın iç bölgelerinde beş farklı bölgedeki askeri hava üslerine FPV dronlarla eş zamanlı saldırılar düzenledi. Askeri uçakların bulunduğu üslerde önemli hasarların geldiği bilgiler arasında. Rus ordusu anlık cevap verdi ve Dnipropetrovsk bölgesindeki Novomoskovsk eğitim sahasında konuşlu iki Ukrayna tugayına ait çadırlı kampa "İskender" füzeleriyle saldırı düzenlendi. Hedef alınan birlikler, 158. ayrı motorize piyade tugayı ile 33. ayrı motorize piyade tugayı olarak belirtildi ve çok sayıda Ukraynalı askerin hayatını kaybettiği açıklandı. Yani müzakere heyetleri bu şartlarda bir araya geliyor.

Kremlin kademe kademe el yükseltiyor

Ayrıca müzakere tarihi belli olduktan sonra taraflardan önemli açıklamalar ardı ardına gelmeye devam etti. Kremlin’in kademe kademe el yükselttiği gözlemlendi. Rusya'nın BM daimi temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Ukrayna'da ateşkes sağlanabilmesi için iki temel koşul öne sürdü. “Batılı ülkelerin Kiev rejimine silah tedarikini durdurması ve Ukrayna'nın seferberliği sonlandırması gerekiyor" ifadelerini kullanarak, Rusya'nın ancak bu şartlar karşılandığında ateşkesi değerlendirebileceğini belirtti.

Nebenzya'nın BM'deki açıklamaları Rusya'nın "güvenlik garantileri" talebini yeniden vurgulama olarak görmek gerekiyor.  Fakat Batı'nın silah desteğinin kesilmesi koşulunun Kiev için kabul edilemez olacağını; Ukrayna'nın seferberlik durdu

Bu haberler de ilginizi çekebilir