Diş apsesi kabusunuz olmasın!


Diş Hekimi Çağrı Altuntaş, diş kaynaklı apselerin kökünün ağız ve diş bakımı, diş eti hastalıkları ve ilerlemiş çürük sebebiyle oluşabileceğini belirtti. Altuntaş, "Önemsemediğimiz apseli dişten üreyen ve tüm vücudumuza hızlıca yayılan bakterilerin bağışıklık sistemimizi zayıflatarak genel vücut sağlığını etkiler ve bu da birçok hastalığa neden olabilir." uyarısında bulundu.

Diş Hekimi Çağrı Altuntaş, diş apsesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Apsenin ilk olarak ağızda oluşan şişlik, kızarıklık ve kimi zaman dayanılması mümkün olmayan ağrı ile kendini gösterdiğini belirten Altuntaş, "Bu belirtiler görüldüğünde mutlaka bir diş hekimine giderek tıbbi bir müdahale alınmalıdır. Bir diş hekimi tarafından tedavi edilmediği takdirde, bu iltihap derin dokulara ilerleyerek, çevre dokulara ve çene kemiğine doğru yayılır. Bu durum şiddetli ağrı ile birlikte, yutkunma ve solunumda güçlük oluşturur ve çene altı lenf bezlerinin büyümesine ve halsizliğe neden olur. Bununla birlikte ihmal edilen apseli diş, diş kaybının yanı sıra, kişinin kan tablosundaki değerlerin değişmesine de etki ederek telafisi mümkün olmayan sistemik rahatsızlıklara; kalp- damarda, karaciğerlerde, böbreklerde ciddi fonksiyon bozukluklarına da yol açabilir." ifadesinde bulundu.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN İKİ ÖNEMLİ HUSUS

Apse tedavisinde dikkat edilmesi gereken 2 önemli husus olduğunu söyleyen Altuntaş, şunları kaydetti: "Birincisi; apseli dişe kişinin kendisinin değil, hekimin müdahale etmesidir. Çünkü diş hekimi iltihap oluşturan etkeni tespit ettikten sonra gerekli müdahaleyi yapacaktır. Kişinin apseli dişe yanlış müdahalesi (apseyi patlatması) aleyhine sonuçlar vermekle birlikte, ileriki zamanlarda iltihabın tekrar nüksetmesine neden olacaktır. İkinci önemli husus ise; kişinin kulaktan dolma bilgilerle yaptığı ilaç tedavisidir. Kişinin miktarını ve dozajını bilmeden ve hekime danışmadan yapacağı ilaç tedavisi kişiye sadece zarar getirecektir. Bu nedenle mutlaka hekim kontrolünde düzenlenen reçete dikkate alınmalıdır."

CİHAN
<< Önceki Haber Diş apsesi kabusunuz olmasın! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER