Dış etmenler, çocukluk çağı kanserlerine zemin hazırlıyor


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Armağan Oğuz, çocukluk çağının yaşamın en hassas dönemlerinden birisi olduğuna vurgu yaptı. Oğuz, "Bu dönemde maruz kalınan dış etmenler ve genetik faktörler çocukluk çağı kanserlerine zemin hazırlıyor. Çocukluk çağı kanserleri diğer çocuk hastalıklarının bulguları ile benzerlik gösterdiğinden teşhis ve tedavisinde gecikmeler gözlemlenmektedir." dedi.

Uzman Dr. Armağan Oğuz çocukluk dönemi kanserleri ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı. Çocukluk çağı kanserlerinin, tüm kanserler içinde önemli bir paya sahip olan ve doğumdan ergenliğe kadar her yaşta görülebilen çok ciddi durumlar olduğunu kaydeden Oğuz, diğer çocukluk çağı hastalıkları ile karışabilecek semptomlar göstermesi nedeniyle teşhis ve tedavisinin gecikmesinin de olası olabileceğini açıkladı. Oğuz, "Çocuklarda kanserler yetişkinlere göre seyrek olup her yıl bir milyon çocuktan yaklaşık 150 kadarına kanser teşhisi konulmaktadır. Ülkemizde her yıl yaklaşık 2500-3000 yeni vaka ile karşılaşılmaktadır. Çocukluk çağında en sık görülen kanserler sırasıyla lösemiler, lenfomalar ve beyin tümörleridir." diye konuştu.

ERKEN TEŞHİS İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEKERENLER

Çocuklarda ani gelişen, olağan gelmeyen ve süreklilik gösteren bir takım belirti ve bulgular konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Oğuz, bu tür belirtilerin varlığı her zaman kanseri işaret etmese de erken teşhis için uyarıcı olduğuna dikkat çekti. Oğuz, erken teşhis için dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde açıkladı:

"Diyet yapmaksızın son 6 ayda yüzde 10 üzerinde kilo kaybı

Ciltte yaygın morluk ve çürükler

Uzun süreli açıklanamayan halsizlik

Lenf bezlerinde önemli düzeyde büyüme (özellikle koltuk altı ve kasıklarda)

Uykudan uyandıran, sabahları daha belirgin olan baş ağrıları

Gözde beyaz parlaklık olması

Ani görme kaybı, şaşılık

Ateşsiz nöbet geçirme

Dengesizlik

Ciltte belirgin solukluk

İdrarda kırmızı renk değişikliği(kanama),

Burun ve diş eti kanaması

Herhangi bir sebeple açıklanamayan ani kusma ve bulantı

Belde veya diğer eklemlerde uzun süreli şişlik ve ağrılar

Boyun, karın, kol ve bacaklarda ele gelen şişlik ve sürekli ağrı

Düşmeyen uzun süreli yüksek ateş gibi şikayetler başka bir neden ile ilişkilendirilemediği taktirde kanser için tetkik edilmesi gerekir."

'ÇOCUKLAR BANYO YAPTIRILIRKEN İYİ GÖZLEMLENMELİDİR'

Oğuz, konuşmasını şu şekilde tamamladı: "Erken tanı ve doğru tedavi uygulamaları ile kanserli çocukların yüzde 70'i tam olarak iyileşebilmektedir. Ancak geleceğimizin güvencesi çocuklarımızın sağlığı konusunda biz büyüklere çok önemli görevler düşer. Çocuklar banyo yaptırılırken, kıyafetleri giydirilirken dikkatlice gözlenmeli, şikayetlerine kulak kabartılmalı ve şüphelenildiğinde vakit kaybetmeden bir çocuk hekimine danışılmalıdır." CİHAN
<< Önceki Haber Dış etmenler, çocukluk çağı kanserlerine zemin hazırlıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER