Dış ortam ile klimalı ortam sıcaklık farkının 10 dereceyi aşması hasta ediyor


Sıcakların bastırmasıyla boyun ve sırt ağrısından yakınmalarda artış yaşanıyor. Nedeni de çoğunlukla klimadan kaynaklanıyor. Bunaltıcı sıcaklardan kaçıp klimaya yönelenler bunun zararını görebiliyor. Anında serinletici etkisiyle imdadınıza yetişen klimalar, bilinçsiz kullanıldığında tehlike saçabiliyor. Dış ortam ile klimalı ortam sıcaklık farkının 10 dereceyi aşması durumunda kas ağrılarından, tutulmalara, boyun ve sırt ağrılarından enfeksiyonlara, alerjik reaksiyonlara, hatta zatürreye dek birçok hastalığa davetiye çıkarılmış olunuyor.

Acıbadem Adana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Coşkun Akalın, hastalarının birçoğunda klima kaynaklı rahatsızlık yaşandığını belirterek önemli uyarı ve önerilerde bulundu. Dr. Akalın, aşırı sıcak havaların etkisi ile klima kullanımının artması sonucu boyun ve sırt ağrısından yakınmaların da çoğaldığını belirterek, çoğu hastasında bunun nedenin klima olduğunu söylüyor. Bilinçsiz klima kullanımının bel, boyun ve kas ağrılarından tutulmalara, enfeksiyon hastalıklarından alerjik reaksiyonlara hatta zatürreye dek birçok soruna yol açabildiğine dikkat çeken Dr. Akalın, "Klima kullanımında dikkat edilmesi gereken faktörlerin başında direkt kişinin üzerine üflemesi geliyor. Klimaların hava üfleyen kanallarını üzerinize doğru çevirmekten kaçının ve sıcak ortamdan birden bire çok soğuk ortama geçmeyin. İç sıcaklık ile dış sıcaklık arasındaki fark da 10 dereceyi geçmemelidir." dedi.

'FİZİK TEDAVİ UYGULAMAK GEREKEBİLİR'

Sıcak havalarda boyun, bel ve sırt bölgelerinde terleme nedeniyle kaslar gevşerken, buz gibi klimalı bir ortama girildiğinde ise terli bölgeler aniden soğuk hava ile temas ediyor. Bu durum kas spazmlarına davetiye çıkarırken Dr. Akalın, "Kas spazmı tek başına bile ağrılı bir durumdur. Eğer bu spazma, temelde yatan bir boyun fıtığı, kireçlenme, omurga eğrilikleri (Skolyoz) ya da Fibromiyalji de eşlik ediyorsa tutulmalar kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca boyun kaslarında gelişen spazm, gerilim tipi baş ağrılarına neden olur. Yine hastanın migren tipi baş ağrısı varsa, tekrarlayan boyun spazmı veya tutulması migren ataklarını da tetikleyerek atağın daha uzun ve şiddetli geçmesine neden olabilir" diye konuştu.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Coşkun Akalın, tekrarlayan ağrı şikâyetlerine de dikkat çekerek bu tarz yakınmaları olanların mutlaka bir uzman doktora muayene olmalarını önerdi.

EGZERSİZ ÖNEMLİ

Boyun ve sırt ağrısı şikâyeti ile hekime başvuran hastalarda ihtiyaç duyulması halinde medikal tedavi, egzersiz tedavisi veya fizik tedavi programları uygulanması gerektiğini belirten Dr. Akalın, bu yöntemleri ise kısaca şöyle açıklıyor: "Hastaya medikal tedavi uygulanabilir. Bunun sonucunda kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar, semptomları düzelterek hastanın hareket kabiliyetini kolaylaştırır. Fizik tedavi yönteminde ise sıcak, soğuk, alçak ve orta frekanslı akımlar ve TENS gibi cihazlardan faydalanılır. Tedavide egzersiz de önemli rol oynuyor." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Dış ortam ile klimalı ortam sıcaklık farkının 10... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER