Diş protez teknisyenleri, sorunlarını TBMM'de dile getirdi


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Musa Çam, TBMM'de 20 binin üzerinde insanın yer aldığı diş protez teknisyenlerinin sorunlarını dile getirdi. Çam, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve diş protez teknisyenleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyerek bu meslek grubundaki insanların sorunlarını anlattı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Musa Çam, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde basın toplantısı düzenledi. Çam, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ile birlikte toplantıyı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Diş Teknisyenlerinin yığınla sorunlarının olduğunu belirten Çam, "Bu problemleri dile getirmek için buradayız. Önemli bir meslek grubudur. Görmezden geldiğimiz işin mutfağında ne emekler verildiğini bilmiyoruz." dedi.

Sağlık ortamının hizmetinin önemli bir parçasını hayata geçiren diş protez teknisyenlerinin sorunları için bir araya geldiklerini belirten Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, "Sağlıkta dönüşüm programı adı altında AKP iktidarıyla hayata geçirilen politikalar sağlık hizmetlerinin tümünü yoğun bakımlardan, ameliyathanelere, ağız diş sağlığından servis hizmetlerine kadar bütününü piyasaya açtı. taşeron çalıştırma ihale usulü çalıştırma sağlık sisteminin temel çalıştırma biçimi haline geldi." diye konuştu.

Diş protez teknisyenlerinin bugün Türkiye'nin dört bir yanında hem özel sektör hem de ihale yoluyla kamudaki ağız diş sağlığı merkezlerine çalışan 20 bin üzerinde insanın bulunduğu bir meslek grubu olduğunu anlatan Çerkezoğlu, şunları kaydetti: "Çok uzun çalışma saatleri ve bu çalışma saatlerinin belli olmamasından kaynaklı. Sürekli alınan siparişlerin yetiştirilmesi üzerine kurulu bir çalışma sistemi var. uzun çalışma saatleri yasalardaki hiçbir haklarını kullanamadıkları yıllık izin fazla mesai kadın arkadaşların doğum v emzirme izinleri gibi var olan yasal haklarının hiçbirinin kullandırmadığı bir çalışma biçimi ile yıllardın çalıştırılmak zorunda bırakılıyorlar. Diş protez teknisyenlerinin en önemli sorunlarından birisi de meslek hastalıkları. Hem porselen, hem metal tozlarıyla çalışıyorlar. Bir dönem kot kumlama işçileri gündem olmuştu. O arkadaşlarımız kadar hatta onlardan daha ağır bir meslek hastalığı riski ile karşı karşıyalar. Araştırmalar bu meslekte çalışan insanların 5-10 yıl sonra çok ciddi solunum ve akciğer problemleriyle karşı karşıya kaldığını ve çok genç yaşta çıraklıktan başlayarak bu iş kolunda çalışmaya başlayanların 35-40 yaşından sonra bu mesleği yapamaz hale geldiğini hatta meslek hastalıkları hastanelerine gittiklerinde oradaki hekimlerin bu mesleği bırak dediklerini ama bıraktıklarında herhangi bir güvenceleri olmadığı için örneğin malulen veya erken emeklilik gibi bir takım hakları olmadığo için böyle bir şansları olmuyor. Çok ciddi sorunları var."

CİHAN
<< Önceki Haber Diş protez teknisyenleri, sorunlarını TBMM'de dile getirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER