Dışişleri Bakanlığı'ndan AB zirvesi açıklaması
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Mart 26 2021
Dışişleri Bakanlığı AB Zirvesi’nden çıkan bildiriye ilişkin açıklamasında, "Birkaç üye ülkenin dar görüşlü iddialarının etkisinde ve Türkiye-AB ilişkilerine tek yönlü bakış açısıyla kaleme alındığı görülmüştür" dedi.
Türkiye Dışişleri Bakanığı, AB Liderler Zirvesi'nden çıkan bildiriyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, AB Zirvesi Sonuç Bildirisi'nde temel alınan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonu tarafından hazırlanan raporun, değerlendirme bölümünde "Olumlu gündemin gereği vurgulanmış olsa da, birkaç üye ülkenin dar görüşlü iddialarının etkisinde ve Türkiye-AB ilişkilerine tek yönlü bakış açısıyla kaleme alındığı görülmüştür" ifadesine yer verildi. Bakanlığın açıklamasında "Bununla birlikte, Türkiye-AB ilişkilerini olumlu gündem temelinde ilerletme konusunda raporla ortaya konulan çabayı ve Zirve Bildirisine yansıtılmaya çalışılan söylemi memnuniyetle karşılıyoruz" denildi.
Türkiye'nin müzakere eden aday ülke olarak AB ile ilişkilerini üyelik hedefi doğrultusunda, işbirliği ve karşılıklı yarar temelinde geliştirmeyi arzu ettiği belirtilen açıklamada, bu konuda AB'den beklentiler dile getirildi.
"AB tarafından olumlu gündem temelinde somut ve yapıcı adımlar atılması haklı beklentimizdir. Bu adımların Zirve bildirisinde koşullara bağlanması, sadece belli alanlara değinilmesi ve Haziran’a ertelenmesinin ise, yakalanan olumlu ivmenin kaybolmasına sebebiyet vermemesini umut ediyoruz."
"Birlikte küresel aktöre dönüştürmek istediğimiz AB"
Dışişleri Bakanlığı Türkiye'nin 18 Mart Mutabakatı’nın tüm unsurları ile yenilenerek uygulanmaya devam edilmesi için somut öneriler sunduğunu hatırlatarak şu görüşlere yer verdi:
"AB tarafının Mutabakatın kapsamlı içeriğini gözardı ederek seçici davranmak ve muğlak ifadelere yer vermek zorunda kalması, birlikte küresel aktöre dönüştürmek istediğimiz AB açısından zayıf adımlar olarak kalmıştır. Hukukun üstünlüğü ve temel haklar alanlarında diyalogdan öte, katılım müzakereleri çerçevesinde fasıl bazında çalışılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu çerçeve
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Süper Kupa Fenerbahçe'nin oldu2.Kim düşük kim gözde! Erdoğan'ın uçağında yandaş değişim profilinin detayları3.Karadeniz’de kargo gemisine drone saldırısı: İkinci kaptan öldü, 1 denizci yaralı4.Avrupa en çok iki Türk ürününü geri gönderdi5.BRICS ülkeleri Güney Afrika sularında gövde gösterisi yaptı

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ








