Dışişleri'nden ABD'ye tepki

DIŞİŞLERİ Bakanlığı, ABD Başkanı Barack Obama’nın, 1915 Olayları ile ilgili yaptığı açıklamada, Ermenice 'büyük felaket' ifadesini kullanmasına ilişkin "ABD Yönetimini tarihi gerçekleri adil bir hafıza temelinde değerlendirerek, tüm tarafların acılarını dikkate alan, tarafsız, sağduyulu ve yapıcı bir yaklaşım benimsemeye davet ediyoruz" dedi.

Dışişleri'nden ABD'ye tepki

"DOST VE MÜTTEFİK ÜLKELERİN ÇATIŞMAYI DERİNLEŞTİRMEYİ SAVUNAN ÇEVRELERİ CESARETLENDİRMESİ ÜZÜCÜ"

Bakanlık tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, her yıl belli tarihlerde üçüncü ülkelerin alacakları siyasi pozisyonlardan menfaat çıkarmaya çalıştığı belirtilen çevrelerin o dönemde yaşanan ortak acılara saygısızlık ettiği savunuldu. ABD Yönetimi'nin tarafsız bir yaklaşımı benimsemeye davet edildiği Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması şöyle:

"ABD Başkanı Obama’nın, 1915 Olayları hakkında 22 Nisan 2016 tarihinde yaptığı açıklama, I. Dünya Savaşı koşullarında yaşanan acıların tek yanlı bir tarih anlatısı temelinde değerlendirilmesinin yeni bir örneğidir. Türkiye, Türk ve Ermeni halkları arasında yüzlerce yıllık birlikte yaşama deneyimi temelinde, barış içinde ortak bir gelecek inşa etme arzusunu samimiyetle ortaya koymaktadır. Dost ve müttefik ülkelerin, bu çağrıya destek vermek yerine, çatışmayı derinleştirmeyi savunan çevreleri cesaretlendirmesi üzücüdür. Bugüne kadar tarihte yaşanan acıları siyasete alet etmeye yönelik çabaların kimseye fayda getirmediği bir gerçektir. Hal böyleyken, her yıl belli tarihlerde üçüncü ülkelerin alacakları siyasi pozisyonlardan menfaat çıkarmaya çalışan çevreler, dostluk ve barış umudunu zedelemekle kalmayıp, o dönemde yaşanan ortak acılara da bir nevi saygısızlık etmektedir. Bu çerçevede, ABD Yönetimini tarihi gerçekleri adil bir hafıza temelinde değerlendirerek, tüm tarafların acılarını dikkate alan, tarafsız, sağduyulu ve yapıcı bir yaklaşım benimsemeye davet ediyoruz."

Kaynak: DHA
<< Önceki Haber Dışişleri'nden ABD'ye tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER