Dışişleri Rusya'yı uyardı: Tekrar yaşanırsa...

Dışişleri Bakanlığı, Rusya'ya ait bir savaş uçağının 3 Ekim Cumartesi günü saat 12.08'de Hatay'ın Yayladağı bölgesinin güneyinde Türk hava sahasını ihlal ettiğini bildirdi.

Dışişleri Rusya'yı uyardı: Tekrar yaşanırsa...

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bölgede devriye uçuşu yapan iki Türk F-16 uçağının önlemesi üzerine, Rus uçağının Türk hava sahasını Suriye'ye geçerek terk ettiği belirtildi.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığına çağırıldığı ve söz konusu ihlalin kuvvetle protesto edildiği vurgulanan açıklamada, bu tür bir ihlalin tekrarlanmamasının talep edildiği, aksi takdirde yaşanabilecek arzu edilmeyen bir hadiseden Rusya'nın sorumlu olacağının ifade edildiği kaydedildi.

 - Sinirlioğlu'nun temasları
 Açıklamada ayrıca Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'u 3 Ekim günü arayarak konuyla ilgili benzer görüşleri tekrarladığı ve tepkisini dile getirdiği aktarıldı.

 Sinirlioğlu'nun ABD, İngiltere, Fransa ve İtalya dışişleri bakanlarıyla da durumu değerlendiren telefon görüşmeleri yaptığı, NATO Genel Sekreteri ve Almanya Dışişleri Bakanıyla da konuyu ele alacağı bilgisi verildi.

Kremlin’den Türkiye’nin notasına cevap: Rus jetinin ihlalini inceleyeceğiz
Kremlin Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Türk hava sahasının ihlali ve Rusya’nın Ankara Büyükelçisi’ne nota verilmesi ile ilgili açıklama yaptı. Peskov, Rus jetinin Türk hava sahasını ihlali ile ilgili verileri inceleyeceklerini söyledi.

Suriye’de devam eden operasyonlarının Türkiye-Rusya ilişkilerine zarar vermesi ile ilgili bir soruya yanıt veren Peskov, “Suriye operasyonu Türkiye ile ilişkilerimiz bozmaz. Türkiye ile bizim çok yönlü ikili ilişkilerimiz var. Bu ilişkiler karşılıklı verimli ilişkiler bakımında çok sağlam temellere oturuyor. Rusya uçağı ile ilgili olaya gelince, bizim Büyükelçimiz (Andrey Karlov) Türkiye Dışişleri Bakanları’na çağrıldı. Kendisine belirli veriler hatırlatıldı. Bunlar incelenecek…” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşme takvimine yanıt veren Peskov, “Şu an bu şekilde görüşme planı yok. Ancak ikili ilişkiler çerçevesinde temas sürüyor. Gelecekte bu tür görüşmeler öngörülüyor. Ancak acil bir görüşme henüz planlanmadı.” bilgisini verdi.



İNGİLTERE'DEN TEPKİ

Rus uçağının Türk hava sahasını ihlaline İngiltere de tepki gösterdi. İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, "Rusya’nın Türk hava sahasını ihlali pervasız ve endişe vericidir. Birleşik Krallık ve diğer NATO müttefikleri, Türkiye ile omuz omuzadır" diye tweet attı.


<< Önceki Haber Dışişleri Rusya'yı uyardı: Tekrar yaşanırsa... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER