"DİTİB'in siyasallaşması Almanya'da resmen tanınmasını engelleyebilir"

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cumartesi, Kasım 21 2015
Türk asıllı Alman siyasetçi Arif Ünal, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTB) siyasalaştığına yönelik göstergelerin, gelecekte dini cemaat olarak resmen tanınmasını engelleyebileceğini öne sürdü.
Türk asıllı Alman siyasetçi Arif Ünal, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTB) siyasalaştığına yönelik göstergelerin, gelecekte dini cemaat olarak resmen tanınmasını engelleyebileceğini öne sürdü.

DİTİB'te siyasallaşma iddiaları AK Parti'nin Avrupa teşkilatı gibi görev yapan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) dernek yöneticileri ve cami imamlarına "1 Kasım seçimlerinde katkılarından dolayı" teşekkür belgesi vermesiyle güç kazanmıştı.

Yeşiller Partisi de raporunda, Almanya'daki İslami kuruluşların dini değil, milli, çıkar ve siyasi eksenli kuruluşlar olduğunu iddia ederek, devlet tarafından resmen tanınmamasını istedi. DİTİB dışındaki İslami kuruluşlar yaptıkları açıklamalarla bunu reddetti. Türk kökenli politikacılar ise raporun bağlayıcı olmadığını ancak siyasallaşmanın DİTİB'in eyaletlerde anayasal olarak resmen "Dini Cemaat" (Religionsgemeinschaft) olarak tanınmasını engelleyebileceğinin altını çizdi.

1,5 milyon Müslümanın yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde, İslami çatı kuruluşu KRM bünyesindeki DİTİB, İslam Konyesi (Islamrat), İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ) ve Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi'nin (ZMD) tanınma süreci 2016'da sonuçlandırılacak. Yeşiller Partisi Eyalet Milletvekili ve Uyum Komisyonu Başkanı Arif Ünal, tanıma sürecinde konuyu inceleyen bilirkişinin DİTİB'le ilgili durumu göz önünde bulunduracaklarını vurguladı. UETD'nin seçimlerin kazanılması için yaptıkları katkılardan dolayı DİTİB imamlarına plaket vermesinin çok dikkat çektiğini belirten Ünal, "Bu, DİTİB'i bütün olarak etkiler. Hocaların seçimlerde bir parti için, onun kazanması için çalışması camilerin siyasallaştığını gösteriyor." dedi.

"POLİTİK ÇALIŞMALARI DİTİB'İN TANINMASINA ENGEL OLARAK KENDİNİ GÖSTERİR"

Düne kadar DİTİB imamlarının Türkiye'den gelmesinin bile resmen tanınmada sorun olarak görüldüğünü hatırlatan Ünal, "Dini cemaatin görevi kendisine bağlı cemaatin tamamen teolojik ihtiyaçlarına cevap vermesidir. Dini grupların politik görüşü olabilir. Am

Bu haberler de ilginizi çekebilir