Diyanet’in personel gideri aylık cari açığa denk

Geçtiğimiz yıl 6 milyar 208 milyon TL gideri olan Diyanet, sadece personel için 4 milyar 629 milyon TL harcadı. Diyanet, çalışanlarına 63 milyon TL de “yolluk” verdi

samanyoluhaber.com

Sayıştay’ın Diyanet İşleri Başkanlığı 2015 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu’nda yer alan Kamu İdaresi Mali Tablosu, birçok bakanlığı geride bırakan bütçesi ile dikkati çeken Diyanet’in harcamalarını gözler önüne serdi.

Sayıştay’ın tespitlerine göre, geçtiğimiz yıl 6 milyar 208 milyon TL harcayan Diyanet, bu paranın 4 milyar 629 Milyon TL’sini personele harcadı. Giderler hesabına göre Diyanet, 4 milyar 395 milyon TL memurlara, 69 milyon TL sözleşmeli personele, 1 milyon 750 bin TL işçilere harcadı. Diyanet, “geçici personel”lere de 162 milyon 311 bin TL harcadı.

Dün açıklanan cari açık verilerine göre ülkenin ağustos ayı cari açığı yaklaşık 5 milyar TL oldu.

63 milyon "yolluk’’

5 milyara yakın personel gideri bulunan Diyanet, Mal ve Hizmet Alım Giderleri kaleminden de 62 milyon 961 bin TL “yolluk” harcaması yaptı. Diyanet’in dikkati çekici diğer harcamaları şu şekilde:
  • 2 milyon 515 bin TL temsil ve tanıtım giderleri
  • 28 milyon 453 bin TL yiyecek gideri
  • 75 milyon TL tüketime yönelik mal ve hizmet alımı
  • 41 milyon 845 bin TL hizmet alımı

Rapora göre Diyanet 397 milyon TL de gelir elde etti. Diyanet’in bu gelirinin 375 milyon TL’si ise vergilerden oluşuyor. Halkın cebinden, Gelir ve Kazanç Üzerinden Alınan Vergiler, Dahilde Alınan Mal ve Hizmet Gelirleri, Damga Vergisi, Harçlar ve Başka Yerde Sınıflandırılmayan Gelirler adı altındaki tutarlar, Diyanet’in gelirinin büyük bir kısmını oluşturdu.

Diyanet her camide gençlik kolları kuruyor

Öte yandan bütçesi birçok bakanlığın bütçesini katlayan Diyanet her camide gençlik kolları kuruyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nca hazırlanan cemaat raporunda, 'ideal gençlik' yaratmak için Diyanet'in hazır olduğu belirtilerek, "Camilere bağlı gençlik kolları oluşturulmalı; il ve ilçelerde gençlik rehberi adıyla yeterli kadrolar ihdas edilmeli" ifadelerine yer verildi. (Birgün)
<< Önceki Haber Diyanet’in personel gideri aylık cari açığa denk Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER