Diyarbakır Barosu, Cizre'deki fotoğraflar için suç duyurusunda bulundu


Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen, Şırnak'ın Cizre ilçesinde öldürülen kadın örgüt mensuplarının çıplak bedenlerinin teşhir edilmesi olayıyla ilgili, görevliler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuran Özmen, "Ölüye saygısızlık, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama, kişinin hatırasına hakaret" suçundan görevliler hakkında işlem yapılmasını talep etti. Dilekçede, "Cizre'de öldürülen ve henüz kimlikleri tespit edilememiş iki kadına ait cesetlerin sokak ortasında soyularak, cenazeye işkence ve saygısızlık yapan, bu durumu fotoğraf ve kamera kaydına alıp yayınlayan görevliler hakkında gerekli soruşturma işlemlerinin yapılarak kamu davası açılması talebidir." denildi.

Baro Başkan Yardımcısı Özmen, suç duyurusu dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: "Cizre ilçesinde 14.12.2015 tarihinden itibaren sokağa çıkma yasağı uygulandığından bahisle sivil ya da başkaca bir kişinin olay mahallinde bulunma ve resimleme ihtimali bulunmadığından, aynı görevliler tarafından bu gayrı insani ve suç oluşturan muamele görüntülenmiş ve bu görüntüler bizzat görevliler tarafından sosyal medya üzerinden, elektronik üzerinden kamuoyuna yayıldığı düşünülmektedir. Suç ve şiddet eylemleriyle mücadele yasal hükümler çerçevesinde ve hukuka uygun yapılmalıdır.

"90'LI YILLARDAKİ BENZER KİRLİ UYGULAMALAR DERİN YARALARA YOL AÇTI"

Özellikle Kürt meselesi bağlamında 1990'lı yıllarda benzer kirli uygulamalar, toplumda derin yaralara sebebiyet vermiş ve Kürt meselesinin çözümünü güçleştirmiştir. Siyasal iktidar her fırsatta bu ülkede 1990'lı yıllarda yaşananların bir daha tekrar etmeyeceğini vurgularken, bölgede son aylarda yaşanan hak ihlalleri 1990'lı yıllardaki uygulamaları aratmayacak boyuta ulaşmıştır. Şüphelilerin, yapmış olduğu gayrı insani ve aşağılayıcı muamele ile Cizre halkına ve Kürtlere bir mesaj verilerek toplumun aşağılanarak tahrik edilmeye çalışıldığı açıkça anlaşılmaktadır. Benzer durumların bir daha yaşanmaması için şüpheliler hakkında derhal bir soruşturma başlatılarak veya başlatılan soruşturmanın hızla sürdürülerek sonuçlandırılması ve yasal hükümlerin etkili şekilde uygulanarak sorumluların cezalandırılması gerekmektedir. Yukarıda sunulan bilgiler ve yapılacak soruşturma işlemleri sonunda; 10-11.02.2016 tarihinde Cizre ilçesinde öldürülen iki kadına ait cesetlerin sokak ortasında soyularak, cenazeye işkence ve saygısızlık yaparak bu durumu bilinçli bir şekilde güvenlik güçlerinin de görüleceği şekilde fotoğraflanarak daha sonra sosyal medyada yayınlayan görevliler hakkında gerekli soruşturma işlemlerinin yapılarak kamu davası açılmasına karar verilmesini Diyarbakır Barosu adına talep derim."



CİHAN
<< Önceki Haber Diyarbakır Barosu, Cizre'deki fotoğraflar için suç duyurusunda... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER