Diyetisyenden 'etin yanında salata tüketin' tavsiyesi


Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayrettin Mutlu, Kurban Bayramı'nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini vurguladı. Mutlu, kırmızı etle birlikte mutlaka mevsim yeşillikleriyle hazırlanmış salata tüketilmesini önerdi. Kolesterol hastalarının ürik asit ve kolesterol seviyelerini dengede tutabilmeleri için salata tüketmelerinin önemli olduğunu belirten Mutlu, şunları ifade etti:

'Posa yönünden zengin olan yeşil salatalar bizi hem etin zararından koruyor hem de salatadan daha çok vitamin elde etmemizi mümkün kılıyor. Bilhassa mevsime uygun taze yeşillik, sebze ve meyvelerden yapılan salataları tercih etmeliyiz. C vitamini içeren sebzeler içeren salatalara sofralarda daha ağırlık verilmeli. Yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak gibi besinler bol miktarda C vitamini içerdiğinden bu sebzelere ağırlık verilebilir. Ayrıca kurban etinin bol limon eklenmiş salata ve sebzelerle birlikte tüketiminin hazmı da kolaylaştırdığını unutmamalıyız."

"ETİ DİNLENDİRMEDEN TÜKETMEYİN"

Et ve et ürünlerinin saklanma ve tüketimi ile ilgili uyarılarda da bulunan Mutlu, şöyle devam etti:

"Donmuş etlerin çözdürülüp tekrar dondurulması mikroorganizmaların üremesine neden oluyor. Bunun için çözdürülen et kesinlikle tekrar dondurularak saklanmamalıdır. Kurban etlerini bir yemeklik olacak şekilde küçük parçalar halinde buzdolabında poşetlerde saklayın. Buzdolabından veya dondurucudan çıkarttığınız eti hemen pişirip tüketmenizin en sağlıklısı olduğunu unutmayın. Ayrıca kurban etinin saklanmasıyla ilgili olarak da kurban kesilir kesilmez etinin buzdolabına konulması, etin lastik gibi sert olmasına sebep olur. Et yerine kas yememek için etleri parçalar halinde temiz kaplara koymalı ve daha sonra güneş görmeyen serin bir yerde hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli. Bu süre 5-6 saati geçmemeli. Dinlendirilen et daha sonra buzdolabına kaldırılmalı. Kurban eti kesinlikle dinlendirmeden tüketilmemeli."
CİHAN
<< Önceki Haber Diyetisyenden 'etin yanında salata tüketin' tavsiyesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER