Doç. Dr. Öner: İdrar kaçırma her 10 kadından 1'ini eve hapsediyor

Doç. Dr. Öner: İdrar kaçırma her 10 kadından 1'ini eve hapsediyor

Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü hekimlerinden Doç. Dr. Gökalp Öner, idrar kaçırmanın her 10 kadından 1'ini eve hapsettiğini söyledi.

Kadınların onda birinin hayatının bir döneminde karşılaşabildiği idrar kaçırma probleminin, sosyal ve psikolojik sorunlara yol açabildiğini belirten Öner, "Genellikle utanıp çekinildiği için doktora başvurmakta geç kalınması daha ciddi tablolara neden olabilirken, idrar kaçırma modern yöntemlerle başarıyla tedavi edilebiliyor." dedi.

DOĞUM VE YAŞLILIKLA ORTAYA ÇIKABİLİYOR

İdrar kaçırmanın, kadınların yaşam kalitesini düşüren önemli bir sağlık sorunu olduğunu kaydeden Öner, şunları anlattı: "Sürekli devam eden ıslaklığa ve ped taşımaya bağlı olarak tekrarlayan enfeksiyonlara neden olmaktadır. Birçok kadın bu sorunu dile getirmekten çekinmektedir. Özellikle doğum yapan veya yaşlı hastalar, idrar kaçırmanın kaçınılmaz bir sorun olduğunu düşünebilmektedir. Son yıllarda gelişen tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde idrar kaçırmanın tedavisi mümkündür."

FAZLA KİLOLAR VE KABIZLIK DA ETKİLİ OLABİLİR

Menapoz sonrasında kadınlık hormonu östrojen olmadığını, pelvik taban kaslarının güçsüz olması durumunda da idrar torbası veya rahimde sarkmaların olabileceğini vurgulayan Öner, idrar torbasının açısının bozulmasıyla idrar kaçırma sorunun ortaya çıktığını ifade etti. Doç. Dr. Öner, "Sadece menopoz sonrasında değil, üreme çağında da ortaya çıkan zor doğuma bağlı sarkmalar ve idrar kaçırma çok sık görülmektedir. Ayrıca sigara kullanımına bağlı kronik öksürük ve akciğer hastalıkları, yüksek miktarda çay, kahve, kola gibi idrar söktürücü etkisi fazla olan sıvılar tüketmek, bazı depresyon ve kalp ilaçları, diyabet, multipl skleroz, parkinson, omurilik yaralanmaları, fazla kilolar ve kronik kabızlık idrar kaçırma sorununa neden olabilir." diye konuştu.

15 DAKİKADA YAPILAN KAPALI AMELİYATLA SORUN DÜZELTİLEBİLİYOR

"İdrar kaçırma sorununda öncelikle detaylı bir muayene yapılır ve hasta öyküsü alınır." diyen Öner, tedavi süreciyle ilgili şu bilgiyi verdi: "Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra hangi tedavi yönteminin uygulanması gerektiğine karar verilir. İlaç tedavisinin yetersiz olduğu durumlarda, deneyimli ellerde yapılan doğru ameliyat halen en iyi tedavi seçeneğidir. Menopoz sonrası artan idrar kaçırma sorunu yine klasik ameliyatların aksine 15 dakikada genel anestezi almadan kapalı ameliyatla düzeltilebilmektedir. İdrar kaçırma ameliyatlarında, hangi hastaya hangi cerrahinin yapılacağını belirlemek önemlidir. Çünkü bazı idrar kaçırma ameliyatları, idrar kaçırmayı daha da arttırabilmektedir. Yanlış operasyon sonucunda idrar torbası ve böbrekler de zarar görebilmektedir." CİHAN
<< Önceki Haber Doç. Dr. Öner: İdrar kaçırma her 10 kadından 1'ini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER