Doğadaki taşlar kadınların geçim kaynağı oldu


YOZGAT (CİHAN)- Yozgat'ın Aydıncık ilçesinde dağlık bölgelerden çıkan renkli taşlar, kadınların geçim kaynağı oldu. Daha önce ev işleriyle zamanlarını değerlendiren kadınlar, mesleki eğitimi aldıktan sonra Halk Eğitim Merkezi bünyesinde atölyede renkli taşları işleyip, çeşitli süs ve takı eşyaları yapıp, ev ekonomilerine katkı sağlamaya başladı.
İlçenin dağlık bölgesinde çıkan Ametist, Jasper, Kalsedon, Akik gibi renkli taşların işlenmesine yönelik Halk Eğitim Merkezi'nde açılan kursa katılan bayanlar, kurs sonunda bir araya gelip dernek kurdu. Atölyeyi devralan bayanlar, kursta öğrendiklerini kendi becerileriyle birleştirip, ortaya farklı süs ve takı ürünleri çıkarttı. Talebin artması üzerine de ilçe merkezinde satış mağazası kuran bayanlar, Yozgat merkez ve diğer bazı illerde de mağazalar açmayı düşünüyor.
Aydıncık Ametist ve Yarı Değerli Taşları İşleme, Tanıtma Derneği Başkanı Tuğba Demirel, yörede çıkan yarı değerli taşları işleyerek, ekonomiye kalkındırmaya çalıştıklarını belirterek, "Arkadaşlarımın çoğu ev hanımı. Evlerine ekmek götürebilmek için çalışıyorlar. Bölgemizde Ametist taşı ile birlikte jasper, kalsedon, akik gibi renkli ve yarı değerli taşlar çıkmaktadır. Ametist taşı yarı değerli taşlar arasında en değerlisidir, pozitif enerji verdiğine inanılır. Akik taşı ve farklı taşlarımız var, onların da tansiyonu düzenleyip, baş ve göz rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Bu taşlar dağlardan toplanıp, atölyede işlenerek, küpe, kolye, yüzük, bileklik, tespih, isimlik, anahtarlık gibi hediyelik, süs eşyası haline getiriyoruz." dedi.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Orhan Ergün Çağlıyan da, atölyede 8 bayanın renkli yarı değerli taşları işlediğini belirterek, yörede çıkan bu taşların ekonomiye kazandırılmasının yanında istihdam da yaratmasını istediklerini bu konuda hazırladıkları projeleri önümüzdeki dönemlerde devreye sokacaklarını kaydetti. Çağlıyan, "Vücuttaki toksin dediğimiz kötü enerjinin, kötü özellikteki duyguların, hislerin kaybolduğuna inanılan ametist taşının mobilya sektöründe de kullanılabileceğini düşünüyoruz. Bu konuda da proje çalışmaları var." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Doğadaki taşlar kadınların geçim kaynağı oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER