Doğalgaz kesilirse bu iller etkilenmeyecek

Türkiye, doğalgazın yüzde 55'ini Rusya'dan temin ediyor. Rusya'nın yaşanan gerginliği bahane edip doğalgazı kesmesi hâlinde sadece Artvin, Hakkari, Şırnak ve Tunceli etkilenmeyecek.

Doğalgaz kesilirse bu iller etkilenmeyecek

Özgür Düşünce'nin haberine göre, Türkiye ile Rusya arasında uçak düşürülmesinin ardından başlayan gerginlik tırmanıyor. Rusya'nın yaptırımları-na karşı önlemler alınmaya çalışılıyor.

Türkiye, en fazla Doğalgaz ithal ettiği Rusya'nın gazı kesmesi hâlinde sıkıntı yaşanmaması için alternatif ülkelere yöneldi. Katar, Cezayir, Azerbaycan ve Türkmenistan'dan gaz ithal etmek için çalışmalar hızlandı. Katar'la sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşması yapılırken, diğer ülkelerle de anlaşmaların yapılması için görüşmeler devam ediyor.

77 İL SOĞUKTAN DONAR

Rusya'nın mücbir sebep öne sürerek doğalgazı kesmesi halinde Türkiye zor bir kış geçirecek. Doğalgaz götürülen 77 il bu kesintilerden olumsuz etkilenecek. Doğalgaz çalışmaları devam eden Tunceli ile doğalgaz götürmek için mühendislik çalışmaları devam eden Artvin, Hakkari ve Şırnak kesintiden etkilenmeyecek.

ELEKTRİKTE ASLAN PAYI GAZIN

Türkiye, elektriğin büyük bölümünü doğalgazdan üretiyor. Doğalgazı hidroelektrik, taş kömürü ve linyit, ithal kömür, rüzgar, motorin ve fuel-oil gibi sıvı yakıtlar ile jeotermal, biyogaz ve güneş enerjisi takip ediyor. Doğalgazın kesilmesi hâlinde elektrik üretimi de duracak. Doğalgaz kesintisine alternatif olarak düşünülen elektrikli ısıtıcılar da kullanılamayacak.

GELECEK YIL TAMAMLANACAK

BOTAŞ, tüm illere doğalgaz götürmek için çalışmalarını sürdürüyor. 2016 içerisinde bu illere de doğalgaz hattı döşeyerek doğalgaz gitmeyen il bırakmamayı hedefliyor.

OSB'LER DE GAZSIZ KALACAK

Bir çok sanayi, imalatta doğalgaz kullanıyor. Botaş, hat genişletme kapsamında Organize Sanayi Bölgeleri'ne de (OSB) doğalgaz götürdü. Doğalgaz kesintilerinden Anadolu'daki yüzlerce OSB de olumsuz etkilenecek.

DAR GELİRLİNİN KÖMÜRÜ DE TEHLİKEDE

Rusya'dan doğalgazın yanı sıra kömür de ithal ediliyor. Kömür ithalinin durması halinde elektrik üretiminde kullanılmak için alternatif kömür arayışına girilecek. Kömür bulunamaması halinde Türkiye'de çıkarılan ve dar gelirlilere dağıtılan dü-şük kalorili kömürlerin santrallerde kullanılması gündemde. Dar gelirlinin kömürü elektrik üretiminde kullanılması halinde bedava kömür dağıtımı duracak.
<< Önceki Haber Doğalgaz kesilirse bu iller etkilenmeyecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER