Doğan: Futbol kulüpleri borçlarının yapılandırılması konunda hükümete başvuracak


HDP İstanbul Milletvekili Celal Doğan, Türk futbolunu yönetenlerin para peşindeki bir anlayışla spor kulüpleri kanununda bir değişiklikle hükümete başvuracaklarını söyledi. Kulüplerin bir devlet bankasından alınacak kredilerle borçlarının yapılandırmasını isteyeceğini belirten Doğan, "Devlet bankasından alınacak paralarla 4 milyar liranın geldiği boyuttaki rakamı daha da arttırarak har vurup harman savurdukları kaynaklara yeni bir kaynak bulma konusunda çaba sarf edeceklerini sezmekteyim." dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Celal Doğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) basın toplantısı düzenledi.

Türk futbolunun en zor günlerini yaşadığı bir dönemin içinden geçtiğini belirten Doğan, "Hem mali, hem idari, hem kurumsal, hem de tesisleşme anlamında ülke ekonomisi ve ülke büyüklüğü ile bağdaşmayacak bir manzara ile karşı karşıyayız." dedi.

4 milyar liranın döndüğü bir alanda 1,7 milyar liralık açığı olan bir sektör haline geldiğini kaydeden Doğan, "Kulüplerin 3-5'i hariç büyük bir kısmı iflas noktasına geldi. Tesisleşme konusunda Avrupa'da 3 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının yaptığı servisi milli takımları ve gerekse profesyonel kulüplere 80 milyondan çıkartamayacak bir manzara ile karşı karşıyayız. bu nedenle Türk futbolunun bütün sorunlarını enine boyuna ele alabilecek ama bundan da ötesi gelecekte Türk futbolunun şiddet sarmalı ile bu sarmaldan çıkabilmesi hatta gelişen şiddet olaylarının spor alanlarına kaymaması açısından alınmalı gereken ciddi tedbirler var." diye konuştu.

Futbolda şiddet yasası diye 2 ayrı yasa çıkartıldığını vurgulayan Doğan, şöyle konuştu: "Bunların büyük bir kısmı futbolda şiddet ve şike ile temayül etmiş yasalar. dünyanın hiçbir yerinden 100 yıla, 200 yıla 300 yıla varan hapis cezaları ime tenzih edilen kanunların çıkarıldığı bir parlamentonun yasa çıkardığını gördüm. bu yasaların çoğu afaki yasalardı. uygulanma şansı olmayan yasalardı. Hele şiddetin önlenmesi konusunda bu yasanın büyük kısmı eksik olduğu için özellikle adli ayağa statlarda olması gereken ayağı yerine getirilmediği için işlemez hale getirildi. Yakında Türk futbolunu yönetenler yine para peşindeki bir anlayışla şirketler kanununda ve spor kulüpleri kanununda bir değişiklikle parlamento huzuruna gelmek isteyecekler. hükümete başvuracaklar. kulüplerin borçlarını yapılandıracak bir devlet bankası kurmak ve devletin bankasından alınacak paralarla 4 milyar liranın geldiği boyuttaki rakamı daha da arttırarak har vurup harman savurdukları kaynaklara yeni bir kaynak bulma konusunda çaba sarf edeceklerini sezmekteyim."

Partisinin grup başkanvekillerini başvurduğunu ve bu konuda bir meclis araştırma önergesi vermek istediğini ilettiğini anlatan Doğan, şöyle devam etti: "Diğer siyasi partilerle temasa geçtim. CHP grup başkanvekili ile görüştüm onlarda olumlu olacaklarını söylediler. Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile görüştüm. Kendisi bakandan görüş alacağını iletti. Bakanın yasadaki yapılacak kamuoyuna açıkladığımızda bir katkıları olursa ele alınması gerektiğini söylediğini bildirdi. amacım kendilerine sadece mali kaynaklarla ilgili yasanın tanımlanması değil Türk futbolunun radikal kararlar alınması gerektiği bir ortamda bulunduğumuzu, şiddet gibi, hakem müessesesi gibi hatta suikasta varan bir takım şiddet eksiklikleri sarmalarının arkasının aydınlatılmaması gibi meselelere muhatap olan Türk futbolunun tepeden tırnağa organize edilmesi gerektiğini söyledim. konuyu tekrar başbakana götüreceğini iletti. haber bekliyoruz. MHP'de arzu ettiği zaman kendilerine bu konuda bilgi vermeye hazır olduğumu söyledim. eğer parlamentonun 4 partisi birlikte Türk futbolunun sorunlarının çözümü konusunda yapacakları bir meclis araştırması ile hem gelecek yasalara hazırlıklı olmak hem de daha çok derinleşmeden Türkiye'nin kaynaklarının çarçur olduğu bu ortamda gelecekte kulüplerin daha radikal Avrupa kriterlerine uygun kulüplerin oluşmasını sağlamak için yasal hazırlıklara parlamentomuzu hazırlıklı hale getirebiliriz." CİHAN
<< Önceki Haber Doğan: Futbol kulüpleri borçlarının yapılandırılması... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER