Doğru beslenme, çocuk gelişimini doğrudan etkiliyor


Okul çağında edinilen beslenme alışkanlıkları, çocukların tüm yaşamları süresince devam edebiliyor. Bu dönemde edinilen doğru beslenme alışkanlıkları, özellikle ilkokul dönemindeki çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimleri için çok önemli. Doğru beslenme, çocukların sağlıklarını etkilediği gibi okul başarılarını da etkiliyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, okul çağı beslenmesinde anne-babanın beslenme alışkanlıklarının ve öğretmenin bu konudaki örnek davranışlarının okul çağı çocuklarını olumlu etkilediğini bildirdi. Özel bir hastanede görevli Akgül, yaptığı yazılı açıklamada, "Öncelikle aile ve öğretmenin bu konuda doğru ve bilinçli şekilde davranması gerekir. Bu noktada kahvaltı yapma alışkanlığı ise ayrıca önemli. Çünkü kahvaltı, aslında her yaşta günün en önemli öğünü. Bu nedenle, okul dönemindeki çocuklarda da kahvaltının atlanmaması şart. Çok önemli olan bu öğünde; yumurta, peynir, tam tahıl ekmekleri, domates, salatalık, bal, pekmez, zeytin, ceviz, fındık, badem ve çay yerine de süt veya taze sıkılmış meyve suları tüketilebilir." dedi.

ÖĞRETMENLER ÇOCUKLARI YÖNLENDİREBİLİR

Sağlıklı bir beslenme çantasının günün çoğunu okulda geçiren çocuklar için büyük öneme sahip olduğunu belirten Dyt. Gizem Akgül, beslenme çantasının doğal, çocuğun damak tadına uygun, okuldaki zihinsel performansını artıracak şekilde planlanmasına dikkat çekti. Akgül, şu hatırlatmalarda bulundu: "Doğru bir beslenme çantası için çocuklarınızın yemeklerini kısıtlamadan veya yasaklar koymadan, onları kantinden alınacak abur cuburlardan uzak tutacak, özellikle de evde tüketilen gıdalardan oluşan sağlıklı seçimler yapabilirsiniz. Bu noktada öğretmenlerin de çocukları evden yiyeceklerini getirmeleri konusunda yönlendirmeleri yararlı olacaktır."

SÜTLE PROTEİNİ, MEYVEYLE VİTAMİNİ EKSİK ETMEYİN

Akgül, sağlıklı bir beslenme çantasında olmazsa olmaz yiyecek, içecekler ile yararları hakkında şu bilgileri verdi:

Fındık, badem, ceviz: Büyüme ve gelişimlerini sağlayacak yağ asitlerini içerirken, enerji de vererek çocuklarınızın başarısına katkı sağlar.
Süt veya ayran: İçeriklerindeki protein ve kalsiyum sayesinde çocukların büyümesine yardımcı olur.
Evde yapılmış börekler ve kekler: Özellikle kepekli unla yapılmış, az şekerli ya da pekmez gibi yiyeceklerle hazırlanmış kekler ya da böreklerden 1 veya 2 ince dilim tüketilmesi yeterlidir.
Sandviçler: Özellikle tam tahıllı ekmekler tercih edildiğinde tokluk hissi daha uzun süre devam edecektir. Bu sağlıklı sandviçlerin içeriğinde beyaz peynir veya kaşar peyniri, ton balığı, domates, tatlı biber, marul, salatalık olması çocukların kalsiyum, protein ve vitamin-mineral ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlar.
Taze meyveler: Günlük vitamin ve mineral ihtiyaçlarının karşılanmasında yardımcı olur.
Kuru meyveler: Mineral içeriği daha yüksek olan kuru meyvelerin beslenme çantasına ara öğün olarak eklenmesi önemlidir ancak yüksek kalorili oldukları için kontrollü tüketilmelidir.
Taze sıkılmış meyve suları: Sağlıklı bir alternatif olmasının yanı sıra yine de meyveleri posaları ile tüketmenin çocukların sağlıklı büyümelerine daha fazla katkı sağlayacağı unutulmamalıdır.
Su: Su içmek için susamayı beklememek gerekir. Bu nedenle, özellikle çocukların su içme alışkanlığı edinmeleri için beslenme çantalarında mutlaka bulundurulmalıdır. CİHAN
<< Önceki Haber Doğru beslenme, çocuk gelişimini doğrudan etkiliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER