Doğu Türkistanlılardan Çin'e protesto


Doğu Türkistanlılar, 5 Şubat 1997 tarihinde Çin tarafından Gulca'da öldürülen vatandaşlarını anarak Çin'i protesto etti.

Kayseri'den otobüslerle Ankara'ya gelen Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği üyeleri, 5 Şubat 1997'de Gulca'da öldürülen soydaşlarını andı. Yaklaşık 50 kişilik grup polis tarafından Çin Büyükelçiliği'nin bulunduğu sokağa alınmadı. Sokak girişini kapatan polis grubun basın açıklaması yapmasına izin verdi. Grup adına açıklama yapan Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Seyit Tümtürk, Çin saldırılarının bundan 19 yıl önce yaşandığını hatırlatarak, "Gündüzün en kısa olduğu ancak soğuğun ilikleri dondurduğu ocak ve şubat aylarında Ramazan'ı geçirmiştik. Belki çok azınız hatırlayacak o günleri, ancak Doğu Türkistanlılar hiç unutmayacak. Günahlarının ortaya dökülmesinden korkan Çin Hükümeti çok sert tepki verir. Koca bir ordu gönderilir silahsız ve masum halkın üzerine. Sonuç şehit olan yüzlerce Doğu Türkistanlı genç, tutuklananlar ve kaybolanlar. Hürriyet için ne ilk nede son başkaldırıdır bu. Doğu Türkistan halkı bağımsızlık için mücadele vermekte ve bundan soranda canı pahasına bu mücadeleye devam etmekte canı pahasına kararlıdır." dedi.

Açıklamanın ardından grubun Çin Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bırakmak isteğine polis izin vermedi. Dernek başkanı Seyit Tümtürk ile polisler arasında kısa bir görüşme oldu ancak polis kararından vazgeçmedi. Bunun üzerine heyet çelengi sokak girişinde bir duvar önüne bırakarak olaysız bir şekilde dağıldı.

CİHAN
<< Önceki Haber Doğu Türkistanlılardan Çin'e protesto Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER