Doğurganlık aşısına çok dikkat edin

Doğurganlık Aşısı' olarak lanse edilen yönteme Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği’nden itiraz geldi.

Doğurganlık aşısına çok dikkat edin

Son günlerde kamuoyuna 'Tüp bebek tedavisinde yeni bir buluş: Doğurganlık Aşısı' olarak lanse edilen yönteme Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği’nden itiraz geldi.

Yaklaşık bin uzman üyesiyle Türkiye’nin alanında en etkin kuruluşlardan biri olan Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Uncu, doğurganlık aşısı olarak sunulan yöntemin gebe kalamayan hastaların umudunu sömüren yeni bir yöntem olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Uncu, “Altında yeterli bilimsel çalışması olmayan, bilimsel datası ve güvenilir verisi bulunmayan bir yöntemi son derece önemli bir buluş gibi sunmak insanların umudunu çalmaktır. Sağlık Bakanlığı’nı bu konuda göreve davet ediyoruz.” dedi.

2003 yılından bu yana tüp bebek uygulamalarını yakından takip ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Gürkan Uncu, tüp bebek uygulamalarında başarı oranının çok yavaş yükseldiğini ve gebelik elde etme oranının artması için arayışların devam ettiğini belirtti.

Tıbbi konulardaki çalışma ve araştırmaların bilimsel kanıtlarla desteklenmesi gerektiğini dile getiren Uncu, “Yeni bir şey, hem de tüp bebekte başarı oranını yüksek oranda artıran bir şeymiş gibi halkımıza sunulacaksa, uygulamaya sokulacaksa, elde çok güçlü bilimsel kanıtların olması ve bu bilimsel çalışmaların tamamlanmış olması gerekiyor.” diye konuştu.

'DOĞURGANLIK AŞISI VE MİKROCHIP UYGULAMALARI’NIN BİLİMSEL ALTYAPISI YOK'
Doğurganlık aşısı ve mikrochip diye sunulan uygulamaların insanlara umut veren yeni bir gelişme gibi lanse edilmesini doğru bulmadıklarını anlatan Prof. Dr. Gürkan Uncu, şunları kaydetti: “Son derece zayıf ve güvenilirliği düşük bir çalışma ve bilimsel gözle değerlendirildiğinde çok güçsüz denecek uygulamanın sonuçlarıyla ortaya çıkan ve doğurganlık aşısı adıyla halkımıza sunulan bu çalışmanın ayrıntılı incelendiğinde öyle etkili olmadığını görüyoruz. Hele ki ‘Doğurganlık aşısıyla tüp bebekte yeni bir devir açılıyor, başarı çok artıyor, mikrochip uygulamasıyla başarı yüzde 20 artıyor’ gibi ifadeler tıbbi gerçeklikten çok uzak.”

Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği olarak böyle bir açıklamayı yapmayı kamu yararına vicdani bir sorumluluk olarak gördüklerini dile getiren Prof. Dr. Uncu, tüp bebek uygulamalarında başarı oranını arttırdığı iddia edilen yöntemin, aşı adıyla sunulmasının da yanlış olduğuna dikkat çekti.

Bu durumun bilinen aşı kavramı dışında bir şey olduğunun altını çizen Prof. Dr. Uncu, “Burada tamamen mikrochip uygulamasının ise sadece laboratuar çalışmaları var, klinik çalışmaları yok. Burada umut sömürüsü var. Çünkü insanlar tüp bebek başarısızlıkları nedeniyle ciddi bir arayış içindeler. Böyle bir durumda birileri çıkıp da ‘doğurganlık aşısı buldum ve bu tüp bebek başarısını artırıyor’ diye ortaya çıkıldığında insanlar inanıyor.” dedi.

AİLELERE UYARI
Tüp bebek düşünen ailelere uyarılarda da bulunan Gürkan Uncu, şu ifadeleri kullandı: “Her şeyden önce bu tür açıklamalar insanların umutlarını çalan beyanlardır. Derdine çare arayanlar buna inanıyorlar. Zaten tüp bebek uygulamalarıyla ilgili 3-4 ayda bir ‘yeni bir yöntem bulduk’ diye ortaya yeni iddialar atıldığına sıklıkla rastlanıyor. Bunlar gerçek olsa zaten tüp bebek başarısı artacaktır, ama durum böyle değil. Dolayısıyla tüp bebek uygulamasının yeni bir teknikle başarı şansının arttığını ifade eden haberlere itibar edilmemeli."

Sağlık Bakanlığı’nın da gerekeni yapmasını isteyen Prof. Dr. Uncu, “Sağlık Bakanlığı’nın temel amacı toplumun sağlığını korumaktır. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı’nın bu anlamda bir komitesi vardır diye düşünüyorum ve gereğinin yapılacağına inanıyorum.” diye konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber Doğurganlık aşısına çok dikkat edin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER