Doktordan anne adaylarına 'gebelik takibi yapın' uyarısı

Doktordan anne adaylarına 'gebelik takibi yapın' uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, gebelik takibinin önemini vurguladı. Tıraş, "Annenin yaşadığı sağlık sorunları ya da yanlış bir hareket sonucu gibi bebeğin gelişimini etkileyen bazı durumlar söz konusu olabilir. Bu yüzden olası durumlara karşı gebeliğin kontrol altında tutulması için gebelik takiplerinin yapılması çok önemlidir. Takipler sırasında tespit edilen sorunlar giderilebilmektedir. Tabi ki takiplerin düzenli yapılması sayesinde erken müdahale şansı doğar. Bu yüzden sorunlar ekarte edilerek sağlıklı gebelik süreci desteklenir. Bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için, anne adayının henüz hamile olmadan önce bu planlamayı yapmalıdır." dedi.

Tıraş, gebelik takibinin yararlarını şöyle sıraladı:

• Anne ve bebeğin sağlık durumları incelenir.
• Hafta hafta bebeğin gelişimi izlenir ve kaçıncı haftada olduğu saptanır.
Hamilelik sırasında meydana gelebilecek riskler belirlenir ve anne adayına yapılması gereken ve yapılmaması gereken durumlar bildirilir.
• Anne adayında doğabilecek rahatsızlıklar saptanır ve tedbirler alınır.
• Anne ve bebeğin durumuna göre doğum yöntemleri hakkında açıklamalarda bulunulur ve anne adayının ne zaman doğum yapacağı belirlenir.
• Gebelikle beraber anne adayına gerekli detaylar açıklanır.
• Herhangi bir erken doğum riski ile karşılaşma durumunda uyarıcı olur.

Tıraş, takip aşamalarına da değindi. Prof. Dr. Tıraş, şunları kaydetti:

"Gebelik takibi için annenin ilk önce gebe olup olmadığı incelenir. Gebelik testi sonrasında doktor seçimi ile gebelik takibine başlanmış olur. İlk muayene gebeliğin tespiti içindir. Sonrasında doktor, anne adayının gebeliğini tehdit edici bir durumunun olup olmadığını araştırmak amacı ile bir takım testlere tabii tutmaktadır. Bu testler; kanda bulunan hastalıkları, bulaşıcı hastalıkları ve biyokimyasal testleri ele almaktadır. Ultrason takibinde ise; kalp ritmi, bebeğin kesesi, yapısı incelenir ve boyutları takip edilerek ortalama gelişiminin tespiti yapılır. Gebelikte kan uyuşmazlığı gibi problemler erkenden teşhis edilirken, gereken önleminde alınmasını sağlar."

Gebelik takibi ile ilgili detayları http://www.tupbebekklinigi.com/gebelik-takibi-ve-onemi sayfasından öğrenmek mümkün.
CİHAN
<< Önceki Haber Doktordan anne adaylarına 'gebelik takibi yapın' uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER