Dolandırılmamak için 'Bunları Yemeyin' kampanyası


Bankalararası Kart Merkezi (BKM), kart dolandırıcılığına karşı bilinçlendirme kampanyası başlattı. Kampanya için diyet programlarından ilham alınarak esprili bir dille 'Bunu yemeyin!' sloganı geliştirildi. BKM Genel Müdürü Soner Canko, "Birazcık şaşırtan, birazcık da tebessüm ettiren ama bunu yaparken de öğreten, uyandıran bir kampanya yapmak istedik." dedi.

BKM, son dönemde artış gösteren dolandırıcılık olaylarına yönelik, 'Bunları Yemeyin!' sloganıyla kart kullanıcılarını bilinçlendirmek için başlattığı sosyal iletişim kampanyasını bir basın toplantısı ile tanıttı. Toplantıda; BKM Genel Müdürü Soner Canko, ünlü diyetisyen Taylan Kümeli ile birlikte kampanya hakkında bilgi verdi.

Kampanyanın dolandırıcılık konusundaki vakalardan dolayı başladığını belirten Canko, konuyla ilgili olarak Cihan'a özel açıklamalarda da bulundu. Özellikle banka kartlarına ve kredi kartlarına yönelik yapılan dolandırıcılık çalışmalarını engellemek için farklı, şaşırtıcı ama birazda bilinçlendirici bir iletişim yapmak istediklerini ifade eden Canko, "Bunu yaparken çeşitli yöntemler var biliyorsunuz; eğitici, öğretici, didaktik olabilirsiniz. Ama bir de korkutucu da olabilirsiniz. Biz bunları seçmek yerine tam tersine birazcık şaşırtan, birazcık da tebessüm ettiren ama bunu yaparken de öğreten, uyandıran bir kampanya yapmak istedik. Bu nedenle 'Bunları Yemeyin!' diye bir motto belirledik." şeklinde konuştu.

Canko, ardından şöyle devam etti:

"Bunları Yemeyin'i belirlediğimiz zaman bunun ünlü bir diyetisyenle ve sağlıklı bir beslenme ile ilişkilendirilmesi çok önemliydi. Bu anlamda sayın Taylan Kümeli'de bu sosyal iletişim çalışmamıza destek verdi. Sağlıklı beslenmekle, sağlıklı finansal hayuatımızın olmasını burada eşleştirmiş olduk ve ortaya böyle bir çalışma çıktı. Umuyoruz ki; bu kampanyayla kart kullanıcıları kartlarını daha güvenli kullansınlar ve herhangi bir sosyal mühendislik ve dolandırıcılık olayına karışmasınlar."

Kampanyanın sosyal medya başta olmak üzere geniş bir kesimde ilgi gördüğünü belirten ünlü diyetisyen Taylan Kümeli de bu kampanyada yer almayı sosyal bir sorumluluk olarak gördüğünü ifade etti.

Kampanya, Kümeli'nin kart kullanıcılarına dolandırıcılık yöntemlerini tarif ederek, 'Bunları Yemeyin' demesi üzerine kurulu. Böylece kart kullanıcılarını dolandırıcılık yöntemlerine karşı bilinçlendirmek, SMS'le gelen şifreler ile kart bilgilerini başkaları ile paylaşmalarını engellemek amaçlanıyor. Kart kullanıcıları, en yaygın dolandırıcılık yöntemlerine karşı dolandırıcılar tarafından gönderilen 'Tebrikler, kazandınız SMS' leri ve dolandırıcıların polis, savcı, jandarma, bankacı, sigortacı tadı verdiği telefon aramalarını, 'Yememeleri' konusunda uyarılıyor.

KARTLI ÖDEMELERDEKİ DOLANDIRICILIKTA TÜRKİYE İYİ DURUMDA

BKM verilerine göre 2015 yılında kartlı ödemeler sektöründe her 10 bin TL'lik harcamaya karşı sadece 1.1 TL'lik dolandırıcılık yaşandı. Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinde bu tutarın 6-7 katı, ABD'de ise 11-12 katı dolandırıcılık meydana geldi. Sistemsel olarak yapılan bu geniş çaplı yatırımların ve güçlü önlemlerin etkisiz kaldığı tek alan ise tüketicilerin, dolandırıcılarla kendi iradeleri ile paylaştıkları, gizli kalması gereken finansal bilgileri.
CİHAN
<< Önceki Haber Dolandırılmamak için 'Bunları Yemeyin' kampanyası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER