Dolar haftaya nasıl başladı?

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten kredi notu indirimi gelmemesiyle dolar haftaya 2.98 liradan başladı.

Dolar haftaya nasıl başladı?


DOLAR HAFTAYA NASIL BAŞLADI?

Geçen hafta 3 civarında sert dalgalı bir seyir izleyen ve gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışan dolar/TL, Moody’s’den Cuma günü bir kredi notu indirimi gelmemesiyle birlikte yönünü aşağı çevirdi.

Cuma günü 3.02’nin hemen altında işlem gören dolar/TL bu sabah güne saat 08:50’de 2.9855/2.9870 seviyesinde başladı. Cuma günü akşam saatlerinde 3.18 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1485/3.1502, 3.34 civarında olan euro/TL ise 3.3112/3.3133 seviyesinde bulunuyor.
Dolar/TL, darbe girişimi sonrası 3.0970 ile tarihi zirveyi görürken, 15 Temmuz Cuma günü darbe girişimi öncesi kapanış seviyesine göre TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 6.7’ye ulaşmıştı. Şu anda ise bu kayıp yüzde 3 civarında seyrediyor.

ERDOĞAN – PUTIN ZİRVESİ TAKİP EDİLECEK

Bankacılar bugün iç piyasada açıklanacak sanayi üretimi verilerinin, iç siyasi gelişmelerin bu hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya ziyareti ile küresel piyasaların takip edileceğini söylediler. Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yarın Rusya’nın St.Petersburg kentinde bir görüşme yapması bekleniyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Moody’s sonrası piyasada bir rahatlama var. Her ne kadar bu bir not teyidi olmasa ve kuruluş bir karar açıklamayı ileri bir tarihe ertelese de bu bile piyasaya destek sağladı. Bu hafta Cumhurbaşkanı’nın Rusya’ya gidişi yakından takip edilecek. İki ülke ilişkilerinin tekrar düzelmesi ekonomi açısından önemli bu ziyaret yakından takip edilecek” dedi.

NOT İNDİRİMİ GELMEDİ

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başladığı kredi notu gözden geçirmesinin sona ermediğini açıkladı.
Moody’s tarafından Cuma gecesi yapılan açıklamada, gözden geçirmenin 18 Temmuz’dan itibaren 90 gün içinde tamamlanacağı belirtilerek, “Moody's darbenin başarısız olmasına rağmen Türkiye'nin (politika üreten kurumlar, iş iklimi, dış şoklara karşı tamponlar ve büyüme görünümünün) karşı karşıya olduğu mevcut zorlukların darbe girişimi sonrasında artacağını düşünmeye devam etmektedir” denildi.
Kuruluş Türkiye’nin kredi notunu “negatif” görünüm ile yatırım yapılabilir en düşük seviye olan Baa3 düzeyinde derecelendiriyor. Türkiye derecelendirme kuruluşlarından sadece iki tanesinden yatırım yapılabilir düzeyde nota sahip.
<< Önceki Haber Dolar haftaya nasıl başladı? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER