Dolar tarihi rekora hızla ilerliyor

Dün 7,10 liraya kadar çıkan dolar en son 13 Ağustos 2018’de görülen 7,24 TL seviyesine bir adım daha yaklaştı. Dolar karşısında TL’deki kayıp yılbaşından bu yana da yüzde 19’a ulaştı.

SHABER3.COM

Dolar kuru, yükselişini sürdürüyor. Bu sabah itibarıyla 7,13 liraya kadar çıkan dolar, iki yıl önceki 7,24’lük rekora biraz daha yaklaştı.

TL,  5 AYDA YÜZDE 19 DEĞER KAYBETTİ

Yaşanan dönemde ekonomik verileri kötüleşen Türkiye’nin özellikle yeni dış kaynak ihtiyacı artarken, bununla ilgili belirsizlikler TL’nin düzenli değer kaybetmesine neden oluyor. 

Dolar karşısında TL’deki kayıp yılbaşından bu yana da yüzde 19’a ulaştı. Merkez Bankası’nın hesapladığı reel efektif döviz kuru endeksi nisanda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bazında 4,03 puan azalarak 68,88’e düştü.

REZERVLER HIZLA AZALDI, CDS KRİZ SEVİYESİNDE

Bankacılar, Merkez Bankası rezervlerinin çok hızlı azaldığını, bunun da TL’de yeni bir satış baskısı getirdiğine dikkati çekiyor. 

Düşüşle birlikte Türkiye’nin yeni bir dış kaynak sağlayıp sağlamayacağı piyasada yakından takip ediliyor. Türkiye’nin beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS) primi ise 650 puanı aşarak 2008 finansal krizden bu yana en yüksek seviyeye geldikten sonra dün 605-625 arasında hareket etti. 

CDS’ler yılın başında 240 puana kadar inmişti.

MERKEZ’DEN YENİ SWAP ADIMI

Merkez Bankası dün döviz karşılığı TL swap limitlerinde yeniden değişikliğe gitti ve oranı yüzde 30’dan yüzde 40’a çıkardı. Böylece imkân 20 milyar dolara çıktı. 

Banka yurt dışı ile swap imkânları oldukça daralan bankaların daha fazla döviz vererek TL almasına imkân verdi. Ancak gece yarısı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kararı ile bankaların yurt dışı TL işlemleri özkaynaklarının yüzde 0,5'ine indirildi. 

Geçen ay yüzde 10'dan yüzde 1'e indirilimişti.
<< Önceki Haber Dolar tarihi rekora hızla ilerliyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER