Dolar tarihi zirve yaşarken bakandan ilginç açıklama!

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Türkiye'de doların karşısında değer kaybeden TL için bir müdahalenin gerekli olacağına inanmıyorum" dedi.

Dolar tarihi zirve yaşarken bakandan ilginç açıklama!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, EXPO 2015 Milano Türkiye Milli Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikler sırasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Fed'in faiz kararı ile dolardaki yükselişe ilişkin bir soru üzerine Zeybekci, Amerikan Merkez Bankası'nın, Amerikan Dolarında parasal daralma ve doların değerinin, maliyetinin, faizlerin artmasıyla ilgili yarattığı beklentinin 2 yıldan beri dünya ekonomisi tarafından yakından izlendiğini belirtti.

FED FAİZ ARTIRMAZ, ARTIRSA DA MİNİMUM ARTIRIR

Bundan bir yıl önce 1,36 değerinde olan dolar-euro paritesinin, bugün 1,10’lar seviyesinde olmasını, Amerikan Doları ve Amerikan ekonomisi için uzun vadede sürdürülebilir bulmadığını ifade eden Zeybekci, Fed'in faiz artırması durumunda, ABD Dolarının daha çok talep edilen para birimi haline geleceğini, doların değerinin artacağını kaydetti. Amerikan Dolarının değeri arttığında da bunun Amerikan ekonomisi, üretimi ve ihracatı için uzun vadede sürdürülebilir olmayacağını savunan Zeybekci, şöyle devam etti:

MÜDAHALE GEREKLİ DEĞİL

"Dolayısıyla ben bu yakın, bugün veya bu hafta içinde, bu dönemde, Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmeyeceğini, giderse bile bunun çok minimum seviyede olacağını, bu minimum seviyede olan faiz artışının bile geçtiğimiz 2 yıl içinde çok daha fazlasıyla zaten satın alındığını, değerlendirmeye alındığını düşünüyorum. Bu sebepten dolayı da Türkiye'de faizler anlamında, Türkiye'de doların karşısında değer kaybeden TL anlamında da bir müdahalenin gerekli olacağına inanmıyorum. Piyasa kendi doğrularıyla, kendi içinde bugüne kadar nasıl bunu bir şekilde altından kalkabildi ve halledebildiyse, bunu yakın gelecekte hep beraber göreceğiz."

DOLARIN ÜZERİNDEKİ SUNİ MARJ SPEKÜLATİF

Türk Lirasının Amerikan Doları karşısında, 7 Haziran seçimlerinin sonuçlanmaması sebebiyle ayrıştığını anlatan Zeybekci, "Dolar endeksini oluşturan Japon Yeni, İngiliz Sterlini, euro ve İsviçre Frangı, Kanada Doları gibi para birimlerinden ayrışarak, onlar yüzde 21,5 civarında değer kaybettiler bir yıl içinde dolar karşısında, Türk Lirası da yüzde 29 civarında değer kaybetti" dedi.

Zeybekci, 1 Kasım seçimlerinin artık hedef olarak ortaya konulmuş olması ve belirsizliğin ortadan kalkmış olmasıyla bu ayrışmanın ortadan kalkacağını düşündüğünü söyledi. Şu anda doların üzerindeki suni marjın tamamen spekülatif olduğunu düşündüğünü vurgulayan Zeybekci, "Bu spekülatif marj, gerek Türkiye'de yaşanan en son dönemdeki güvenlikle ilgili sıkıntılar gerekse 7 Haziran seçimlerinin sonuçlanmamasının da içinde olduğu ve bunun da kullanılmasıyla tam anlamıyla spekülatif bir kısım manipülasyonun da olduğunu düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
<< Önceki Haber Dolar tarihi zirve yaşarken bakandan ilginç açıklama! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER