Dolar ve altının yönü ne olur?

ABD Merkez Bankası FED’in 0,25 puan faiz artırım kararı yatırımcı tarafında olumsuz karşılanmadı.

Dolar ve altının yönü ne olur?

Analistlere göre karar daha evvelden fiyatlandı.

Işık Menkul Değerler Araştırma Direktörü Halil Reçber, FED in faiz artırımının tahmin edildiğini ve kötü algılanmadığını vurguladı.

Goldpara.com Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ali Yıldırımtürk de faiz artırımı ile ilgili kararın satın alındığına işaret etti. Kararın ardından içeride bir rahatlama olduğunu dile getirdi.

KARAR ŞAŞIRTMADI, OLUMSUZ ALGILANMADI

FED üyeleri dün toplandı ve faiz oranını 0,25 puan arttırdı. Karar ile oran 0,50’ye geldi. Kurum, 2008 bunalımının ardından ekonominin toparlanmasına katkı sunma adına oranı 0,25 seviyesinde tutuyordu. Faiz kararı Türkiye’de de yankı buldu. Konu ile ilgili Cihan’a açıklamalarda bulunan analistler, FED’in bu hamlesinin şaşırtmadığı ve öngörüldüğü görüşünde birleşti.

Işık Menkul Değerler Araştırma Direktörü Halil Reçber, “FED in faiz artırım konusu alıcı ve satıcı tarafında fiyatlandı. Konu kötü karşılanmadı. Daha evvelden negatif fiyatlama yapıldı.” yorumunu yaptı.

Reçber, para ve altının yönünün FED’in yeni adımları ile irtibatlı olduğunu anlattı.

Reçber, şunları belirtti:

“Bundan böyle FED’in faiz artırımı yapıp yapmayacağı daha önemli olacak. Bana göre ABD’nin verileri burada mühim rol oynar. Veriler iyi geldiği takdirde faiz artırımı devam eder. Kötü geldiğinde ertelenebilir. Yaşananlar bunu ortaya koyuyor. Ama FED, dünya şartlarında kolay kolay faiz artırım yapmayacaktır.

2016’da 3 artırım yapacağından söz ediliyor FED’in. Ama ben zannetmiyorum. O durumlar olmayacaktır. Faiz artışı bir kere olur ya da olmaz. Tabii faiz artırımı olsa da öyle büyük oranlar olmayacaktır, yine 0,25 puan seviyelerinde olacaktır.”

Reçber, ilaveten doların 2,90 liradan, Euro’nun 3,15-3,16 liradan, altının 102 liradan seneyi kapatacağı tahmininde bulundu.

YILDIRIMTÜRK: BENCE 2 ARTIRIM DAHA OLABİLİR

Goldpara.com Genel Yayın Yönetmeni ve Zaman Gazetesi Yazarı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise FED’in faiz artırım kararının sene başından bu yana tartışıldığından söz etti.

Yıldırımtürk, “FED Başkanı Janet Yellen, sene sonuna faiz artırımına başlanacağını bildirdi. Hali ile bu toplantıya odaklanıldı. Dün 0,25 puan faiz artırımı yapıldı. Yapıldı ama artırım ile ilgili haberler ve sinyallere bağlı olarak sene içinde spekülatif bir ortama tanık olduk. “ ifadelerini kullandı.

Yıldırımtürk, şöyle devam etti:

“Belki 6. ayda faizler 15 puan arttırılsa ortam daha istikrarlı olurdu. Ama artırım yeni yapıldı ve bir rahatlama oldu. Faiz artırımı ile ilgili tahminler, kaygılar geride kaldı.

Dün yapılan açıklamalara göre bundan böyle enflasyon verileri daha yakından takip edilecek. Şu an enflasyon öngörülen oranlarda değil. Enflasyonda artışı petrol fiyatları törpülüyor. Enflasyonun tırmandığı yerde faiz artırımlarına devam edecek, FED. Dün yapılan açıklamada 2016’da 4 kere daha arıtırım yapılabileceği bildirildi. Ama bu artışlar mekanik şekilde değil gereksinimlere göre yapılacak. Belki 3 ayda bir değil de enflasyon artırsa yapılacak. 

25 puan faiz artırımını alıcı ve satıcılar kafi buldu. Gerçi ‘dünyada durgunluk devam ederse faiz artırımı geri alınabilir’ görüşünü ortaya atanlar var, ben onlara katılmıyorum. Bana göre artırım 4 kere değil, 2 kere olur. “

Faiz artırımı ile ilgili senaryoların satın alındığına değinen Yıldırımtürk, “Bu nedenle artırımın ardından doların gerilediğini gördük. İleri ülkelerde durum böyle iken biz ön planda yer aldık. Nihai olarak içeride bir rahatlama görüldü, faiz tedirginliği ortadan kalktı. “ dedi.

Mehmet Ali Yıldırımtürk, şu an yabancıların Christmas nedeniyle tatil için ülkelerine döndüğünü, doların 2,85 liraya gerileyebileceğini kaydetti ve ekledi: “Ama sonrasında 2,90-2,95 lira seviyesini görebiliriz. 2016 ilk 3 ayında da döviz girdisi güçlü olmadığı için 3,10 lirayı görebiliriz. Yine jeo siyasi gerilimler ve Güneydoğu’da devam eden tedirginlikler artışlara neden olabilir. “

Yıldırımtürk, doların 2015’i 2,90-2,95 liradan, Euro’nun 3,05-3,10 liradan, altının 97-98 liradan kapayacağını öngördü.
<< Önceki Haber Dolar ve altının yönü ne olur? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER