Dolar yükselecek, döviz borcu olan şirketler batacak

Türk Lirası'nın mum gibi eridiği bir dönemde okyanus ötesinden piyasayı tedirgin eden bir açıklama geldi. Dünyada yatırımcıların dikkat kesildiği birkaç isimden biri olan Muhammed El-Erian, CNBC'ye verdiği mülakatta "dolar yükselecek" tahmininde bulundu. El-Erian'a göre doların değer kazanması aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine baskı yapacak ve bu tablo dolar borcu olan şirketler zarar görecek. Türkiye'de özel sektör yurt dışına 220 milyar dolar borçlu.

Berat Albayrak'tan şiveli dolar konuşması: Gara gara düşünüyorlar

Allianz Baş Ekonomi Danışmanı Muhammed El-Erian, CNBC’ye verdiği mülakatta ABD Doları'nın kısa vadede değer kazanacağını söyledi. 

Bazı uzmanlar doların gelecek aylarda zayıflayacağını veya stabilize olacağını belirtse de El-Erian doların bu seviyelerden yükselişe geçebileceği uyarısında bulundu. 

DÖVİZ BORCU OLAN ŞİRKETLERİ VURACAK

El-Erian doların değer kazanmasının aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine baskı yapacağını ve dolar borcu olan şirketleri vuracağını söyledi. 

Türkiye'de özel sektör yurt dışına 220 milyar dolar borçlu ve kredilerin tahsilatı aksıyor. 

Krizde bankalarla yeniden masaya oturan Ülker, Doğuş ve Borusan gibi büyük holdingler 28 milyar dolar tutarında döviz kredisini "3 yıl ödeme yapmamak kaydı" ile yeniden taksitlendirmişti. 

El Erian’a göre ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 2018 yılı ocak ayına kadar para musluğunu kısmakta fazla şahindi. Fed şimdi ise fazla güvercin bir yöne savrulmuş durumda.

PİYASADA "OYNAKLIK" ARTTI

Ünlü yatırım danışmanı bu kadar dramatik bir dönüşün Amerikan ekonomisine büyük ölçüde zarar vermesi beklenmese de dünyada mali piyasalarda büyük bir oynaklık (volatilite) dalgasına sebep olduğunu söyledi.

Dünya ekonomisi ve piyasalar konusunda görüşleri yakından takip edilen El-Erian, Fed’in biraz ileri gittiğini düşündüğünü belirtti. 

El-Erian, “Geçen yılın son çeyreğinde kesinlikle fazlasıyla şahindiler. Şimdi fazla güvercin olmaya kaydılar.” tespitinde bulundu.

ABD YÜZDE 2,5-3 BÜYÜYECEK

Amerikan ekonomisinin halen iyi durumda olduğunu belirten El-Erian, Fed’in kararları ile şaşırdığını ve kendi büyüme beklentisinin 2019 yılı için yüzde 2,5-3 aralığında olduğunu dile getirdi. 

2018’de Amerikan ekonomisi yüzde 2,9 büyümüştü.

El Erian’a göre ABD ekonomisi Avrupa ve Çin’e kıyasla iyi durumda.

Çin ekonomisinin dış zorluklarla uğraşacağını belirten El-Erian, Amerika ile varılacak bir ticaret anlaşmasının sadece bir ateşkes olacağı görüşünde. 

Fakat bu anlaşmanın uzun soluklu bir barış anlamına gelmeyebileceğini vurguladı.

AVRUPA YÜZDE 1 BÜYÜRSE ŞANSLI

El-Erian, Avrupa ekonomisinin 2019 yılında yüzde 1 oranında büyümesine bile ihtimal vermiyor. Avrupa'da yavaşlama daha bariz hissedilecek. 

Ünlü yatırım danışmanı, 2019 yılı için dünya ekonomisine dair en önemli temanın “senkronize bir yavaşlama” değil, “fikir ayrılıkları” olacağını tahmininde bulundu.

Dönemin ABD Başkanı Barack Obama'nın da danışma grubunda görev alan Muhammed El-Erian, Fed'in faiz artışına ara vererek hatalı bir karar verdiği görüşünde.

EL ERIAN KİMDİR?

Mısır kökenli bir Amerikalı olan Muhammed El Erian, 60 yaşında. Uzun süre dünyanın en büyük tahvil fonu trilyon dolarlık PIMCO’yu yöneten El Erian, 2014 yılında görevinden istifa etmiş, sebep olarak da kızının çok çalışmasından müşteki olmasını göstermişti. 

Dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın danışma grubu Global Development Counci’de de 2012’den 2017’ye kadar görev yapan El Erian, 2018’den beri Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) danışma grubunda (External Advisory Group on Surveillance) yer alıyor.

İki kitabı yayımlanan El Erian, PIMCO’nun ortak şirketi Allianz’ın danışmanlığını sürdürüyor.
<< Önceki Haber Dolar yükselecek, döviz borcu olan şirketler batacak Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER