Dörtyol Belediyesi'nden Kore gazilerine vefa


Dörtyol Belediyesi tarafından başlatılan 'Kore Gazilerine Vefa Ziyaretleri' kapsamında Belediye Başkan Yardımcısı Yaşar Gürakan, Numune Evler Mahallesi'nde oturan Kore Gazisi Şükrü Görür'ü evinde ziyaret etti.

Kore'de yaşadıkları anlatan Gazi Şükrü Görür, 1952 yılında Dörtyol'da askerliğini yaparken kura sonucunda gemi ile Kore'ye yola çıktıklarını belirtti. Aslen Tokatlı olduğunu kaydeden Görür, Kore'ye 1 aylık bir gemi yolculuğu sonucunda ulaştıklarını aktardı. Gemiden iner inmez çatışmalara başladıklarını anlatan Gazi Görür, "Kamp alanına çatışarak ulaşabildik. Bize çatışma esnasında Amerikalılar dışında hiç kimse yardımcı olmadı. Bizler birliğimizde iken Koreliler, bizi zaafa uğratmak için kadınlarını para karşılığında fuhuş için bize yolluyorlardı. Şoförü olduğum yüzbaşım şehit oldu. O an çok üzüldüm. Çok iyi biriydi. Bizler cephede korkusuzca savaşırken İngilizler sıkıştığı zaman dönüp kaçıyorlardı. Bizler korkmadan çatışmalara devam ediyorduk. Çatışmalar yoğun bir şekilde devam ederken hendekte siper halindeydim. Benim bulunduğum hendeğe büyük bir bomba düştü fakat patlamadı. Bizi Cenab-ı Allah'ın orada koruduğuna inanıyorum. 10 defa ölümden döndüm. Savaş devam ederken bir bomba şarapneli beni yaraladı. Kore'de bulunan Birleşmiş Milletler Hastanesi'nde tedavi altına alındım. Orada beni Amerikalı bayan bir doktor tedavi etti. Bana evlenip Amerika'ya gitmeyi teklif etti. Eğer Müslüman olursan seninle Amerika'ya giderim dedim. Fakat o bunu kabul etmedi. Askerliğim esnasında Karabina marka silahı kullandım." dedi.

Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Gürakan, Gazi Şükrü Görür'e aldığı madalyaları ne yaptığını sorduğunda aldığı cevap karşısında hayrete düştü. Şükrü Görür, "Madalyaları alıp Türkiye'ye döndük. Sonrasında 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı başladı. Bizde Rumların Başpiskoposu Makarios'a tepki olarak Tokat'taki tüm gazilerimiz ile birlikte madalyaları yolladık." dedi.

Ziyaret sonunda Kore Gazi Şükrü Görür'e , Belediye Başkanı Yaşar Toksoy'un hediye olarak gönderdiği Türk Bayrağı, Atatürk Portresi ve İlk Kuşun belgesi takdim edildi. Gazi Şükrü Görür de Başkan Yardımcısı Yaşar Gürakan'a İlk Kurşun ve Atatürk Müzesi'nde sergilenmek üzere babasından kalan 150 yıllık Kore görmüş köstekli saatini hediye etti.
CİHAN
<< Önceki Haber Dörtyol Belediyesi'nden Kore gazilerine vefa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER