Dr. Karaarslan: Ülkemizde her yıl 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmakta


Yozgat Halk Sağlığı Müdürü M. Akif Karaarslan, kanserin dünyada ve Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada olduğunu belirterek, ülkede her yıl 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu vurguladı.

İl Halk Sağlığı Müdürü M. Akif Karaarslan, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası dolayısı ile yaptığı açıklamada kanser hastalığının önemini vurguladı. Kanser vakalarının önemli bir kısmında sigara ve obezitenin katkısının olduğunu kaydeden Karaarslan, şunları söyledi: "Bu çerçevede kanserden korunmak büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte, bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Bununla birlikte, ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkilidir."

KANSER, DOĞRU KORUNMA STRATEJİLERİ İLE ÖNLENEBİLİR

Kanserin korunabilir bir hastalık olduğunu ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte birinin önlenebildiğine dikkat çeken Dr. Karaarslan, şu ifadeleri kullandı: "Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir. Uygulanan kanser tarama programlarının etkinliğinin artırılması için, rahim ağzı kanseri taraması, 30-65 yaş arası smear (HPV testi ile tarama), meme kanseri taraması 40-69 yaş arası (mamografi), kolorektal kanser taraması, 50 -70 yaş arası (gaitada gizli kan testi ile tarama) yapılmaktadır."

MOBİL ARACIMIZLA ÜCRETSİZ KANSER TARAMASI YAPILMAKTADIR

Toplum Sağlığı Merkezi'nde, Aile Sağlığı Merkezi'nde, Sağlık Evlerinde, KETEM'de ve gezici mobil araçla birlikte ücretsiz kanser taramalarının yapıldığını anlatan Karaarslan, şu ifadeleri kullandı: "Bütün bu taramalar sayesinde bu üç kanser türünde de erken teşhis imkanları artacak ve hastalarımızda ciddi yan etkilere neden olan tedavilerin önüne geçilecektir. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan tarama programları kapsamında ilimizde yapılan çalışmalarda 2015 yılı içinde Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak. sağlık personelini ve halkı konu hakkında bilinçlendirmek için eğitim çalışmalarına ağırlık verilmiş, basın aracılığı ile farkındalık çalışmaları hızlandırılmış ve ekip oluşturularak gezici mobil tarama aracı ile merkez ve ilçe köylere gidilerek hedef nüfus yerinde taranmıştır. İlimizde yapılan çalışmalarda 24 bin 968 kişiye gaitada gizli kan tarama testi, 2 bin 554 kişiye mamografi taraması ve 12 bin 102 kişiye rahim ağzı taraması yapılmıştır. Ülke genelinde yapılan tarama oranlarında ilimiz ilk sıralarda yer almaktadır." CİHAN
<< Önceki Haber Dr. Karaarslan: Ülkemizde her yıl 175 bin kişiye kanser... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER