Dr. Kurca: Dünyada 382 milyon diyabet hastası var


Yozgat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. İsmail Kurca, dünyada 382 milyon diyabet hastası olduğunu belirterek bu sayının 2035 yılında yüzde 55 artarak 592 milyona ulaşacağını söyledi.

Yozgat Kamu Hastaneleri Birliği tarafından 14-18 Kasım Diyabet Haftası etkinlikleri kapsamında "Diyabet Farkındalığı Geliştirme" Konferansı düzenlendi.

Bilal Şahin Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa, Yozgat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. İsmail Kurca, hastane yöneticileri, sağlık görevlileri ile Yozgat Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Şerife Sivrihisar, diyetisyen Mustafa Akkol, Diyabet Eğitim Hemşiresi Şehri Arslan katıldı.

Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Uzm.Dr. Cahit Bekir Kaykan, dengeli beslenme ve hareketli yaşamın diyabeti önleme ve komplikasyonlarının azaltılmasında önemli yer tuttuğunu belirtti. Dr. Kayhan, "Bu açıdan insan olarak acıkmadan yememek ve sofradan doymadan kalkmak ayrıca midenin 3'te birini hava, 3'te birini su ve 3'te birini ise yemekle doldurmak beslenmenin altın kuralıdır. Egzersize ek olarak evde ve iş yerinde kendi işlerimizi bizzat kendimiz yapmaya gayret etmemiz hareketli yaşamımıza katkı sağlayacaktır." dedi.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. İsmail Kurca ise sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti. Dr. Kurca,"Dünyada diyabetli hasta sayısı 382 milyon iken bu sayının 2035 yılında yüzde 55 oranında artarak 592 milyona ulaşacağı öngörülmektedir. Bu artışın başlıca nedenleri nüfus artışı, yaşlanma ve kentleşmenin getirdiği yaşam tarzı değişimi sonucu obezite ve fiziksel aktivitenin azalmasıdır. Beslenme ve yaşam tarzındaki yanlışlıklara bağlı olarak son yıllarda çocuklarda ve gençlerde tip 2 diyabet prevalansı hızla artmaktadır. 2035 yılı tahminlerine göre ülkemizde diyabetin dünyada en yüksek olduğu 10 ülke arasına girecektir. Bizler insan olarak iki kıymetli şeyin değerini kaybetmeden bilmiyoruz. Birisi zamanki alınıp satılamaz ve geri getirilemez, diğeri ise sağlığımızdır. Zaman sermayemizi verimli kullanıp sağlıklı yaşam konusunda gayretlerimizi artırmalıyız." diye konuştu.

Program, Bozok Üniversitesi öğrencisi diyabetli bir hastanın konuşmalarının ardından diyabetli hastalarla yapılan röportajlar sinevizyon eşliğinde sunuldu. Program, çeşitli gösterimlerinden ardından sona erdi.

CİHAN
<< Önceki Haber Dr. Kurca: Dünyada 382 milyon diyabet hastası var Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER