Dr. Yolcu: Bayramın ilk günlerinde sebze ve meyve ağırlıklı beslenin

Dr. Yolcu: Bayramın ilk günlerinde sebze ve meyve ağırlıklı beslenin

Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte bir ay boyunca dinlenen midelerin bayramda aşırı yorulmaması isteniyor. Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, "Ramazanda bir ay dinlenmeye çekilen mide, bayramda tatlı ve hamur işi yiyeceklerle yorulmamalı ve bayramın ilk günlerinde az ve sık aralıklarla sebze ve meyveye ağırlık vererek beslenmeli, vücudun eski düzenine dönmesi daha yumuşak ve sağlıklı bir geçişle sağlanmalıdır." tavsiyesinde bulundu.

Medical Park Samsun Hastanesi, Gastroenteroloji Kliniğinden Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, fazla miktarda ve yağlı besin tüketiminin gaz, hazımsızlık, mide bulantısı gibi mide ve barsak sistemi rahatsızlıklarına yol açtığını söyledi. Dr. Yolcu, "Özellikle hamurlu tatlı tüketimi, kandaki yağ ve kolesterol düzeyini de yükseltebilir. Ailesinde kalp, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı ve mide rahatsızlığı olan kişilerin bu konuda daha hassas davranmaları önemlidir." dedi.

Bayram sabahına hafif bir kahvaltı ile başlamanın doğru olacağını söyleyen Uzm. Dr. Yolcu, "Peynir, zeytin, domates, kepek ekmeği gibi mideyi zorlamayacak besinler aşırıya kaçmamak şartıyla yenebilir. Yemekler 3 ana öğün, 2 ara öğün olmak üzere yenmeli. Ana öğünlerde et, süt, sebze ve tahıl grubu ürünlerinden yeterli miktarda aşırıya kaçmadan tüketilmeli; ara öğünlerde ise meyve, kepekli bisküvi gibi alternatifler tüketilmeli. Bayram boyunca kalabalık ve çok keyifli olan aile yemeklerinin sık olması yenilen yemek miktarını artırır. Ancak özellikle gün boyu aç kalmaya alışan midede sorun yaşanmaması için yemek miktarlarının azaltılıp öğün sıklıklarını artırılması gerektiği unutulmamalıdır." konuştu.

"ŞERBETLİ TATLILAR YERİNE SÜTLÜ TATLILARI TERCİH EDİN"

Besinlerin iyi çiğnenmesi gerektiğini, az ve sık yemek yenmesi gerektiğini söyleyen Dr. Ömer Faruk Yolcu, "Özellikle yaşı ilerlemiş ve çeşitli sağlık problemleri olan aile büyüklerinin daha da dikkatli olması gerekir. Ramazan bayramının klasiği olmasına rağmen hamurlu ve kızartma şeklinde yapılan tatlılar yerine, daha hafif olan sütlü ve meyveli tatlılar bulundurmak ve tüketmek daha faydalı olacaktır." şeklinde ifade etti.

Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, "Ramazanda bir ay dinlenmeye çekilen mide, bayramda tatlı ve hamur işi yiyeceklerle yorulmamalı ve bayramın ilk günlerinde az ve sık aralıklarla sebze ve meyveye ağırlık vererek beslenmeli, vücudun eski düzenine dönmesi daha yumuşak ve sağlıklı bir geçişle sağlanmalıdır." açıklamasında bulundu.

Ramazan süresince kişilerde sıvı alımının düştüğünü söyleyen Dr. Yolcu, "Bu yüzden mutlaka bayram süresince ve sonrasında su ve asitsiz içecekler içilerek günlük sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır. Ayrıca çay kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekler yerine, bitkisel çaylar tercih edilmelidir. Oruç etkisiyle yavaşlayan metabolizma kilo almaya neden olacaktır, bu yüzden beslenmenin yanında fiziksel aktivite de büyük önem taşıyor. Metabolizmayı hızlandırmak için spor yapmak, merdiven kullanmak, bisiklete binmek, en azından yemeklerden sonra yürüyüş yapmak faydalı olacaktır." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Dr. Yolcu: Bayramın ilk günlerinde sebze ve meyve ağırlıklı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER