DSO'dan 'İran ile ticaret yapacaklar vadeli alışveriş yapmasın' uyarısı

DSO'dan 'İran ile ticaret yapacaklar vadeli alışveriş yapmasın' uyarısı

Denizli Sanayi Odası(DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, İran pazarına girmek isteyenlere acele etmeleri gerektiğini ancak vadeli alışveriş yapılmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Aylık olağan meclis toplantısında Denizli ekonomisi verilerini değerlendiren Keçeci, 'Arap Baharı' adı verilen sürecin, etkisi altına aldığı ülkelerde ciddi anlamda olumsuzlukları beraberinde getirdiğini belirtti. Keçeci, "Çevremizdeki bütün ülkelerle problem yaşıyoruz. İran, Irak, Suriye, Mısır hatta İsrail ile ve son olarak Bulgaristan ile sorunlarımız var. Özellikle Rusya'nın ülkemiz üzerinde kurduğu kötü emeller bizi ciddi manada rahatsız ediyor. İhracat yaptığımız bu ülkeler ile ilişkinin biran önce düzelmesinde fayda var." dedi.

"İRAN İLE VADELİ ALIŞVERİŞ YAPMAYIN"

İran pazarına girmek isteyenlere acele etmeleri gerektiğini belirten Keçeci, "İhracatçı için her zaman potansiyeli olan yakın bir pazar konumundaki İran'ın siyasi ve ekonomik olarak istikrarsız bir yapıda olması, riskleri de içinde barındırmakta. Uluslararası ambargonun kaldırılmasından sonra İran dünya ticaretinin gündemine oturdu. Bu durum, uzun süredir ekonomik zorluklar yaşayan İran için hayati önem taşırken, Türkiye'nin ticaretine de ivme kazandırmasını bekliyoruz. İran, ticaret yapacaklar için muhakkak iyi bir pazar, herkes kendi çapında yerini almalı ama temkinli yaklaşılmasında yarar var. İran ile ticaretinizde risk almayın, vadeli alışveriş yapmayın." diye konuştu.

Türkiye'nin geleceğinde İran pazarının önemli bir yer tuttuğunu belirten Keçeci, "İran'daki büyük ticaret potansiyelinin farkındayız. Bu gerçekten hareketle biz de söz konusu ülkenin pazarını incelemeliyiz. İran'a en fazla satılacak ürünler ve İran'ın hangi ürünlere daha fazla ihtiyacı olduğunu tespit etmeliyiz. Bu pazar, Türkiye'nin ihracatına, cari açığına ve özellikle de büyümesine ciddi katkı sağlayabilir." şeklinde konuştu.

Ortadoğu'daki olayların ardından Irak'a olan ihracatın yaklaşık yüzde 50 azalmasına neden olduğunu vurgulayan Keçeci, "Türk ürünleri Irak'ta kalitesini kanıtladı ve Irak halkının ilk tercihleri arasına girdi. Ancak 9 milyar dolar ile ikinci büyük ihracat yaptığımız ülke olan Irak'a ihracatımız son zamanlarda hemen hemen yarıya düştü. Irak'a vize uygulaması değişti, işadamı muaf tutulmadı. İhracatçı, bu durumun ihracatı olumsuz etkileyeceğinden endişeleniyor. İşadamlarımız dahil ülkemizde en az 200 bin Iraklı mülteci var. Onları da geri kabul etmiyor." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber DSO'dan 'İran ile ticaret yapacaklar vadeli alışveriş... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER