Dünya Bankası ve Güney Kore heyeti İzmir'de inovasyon çalışmalarını inceledi

Dünya Bankası ve Güney Kore heyeti İzmir'de inovasyon çalışmalarını inceledi

İZMİR (CİHAN)- İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) organizasyonunda Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), Güney Kore Busan Teknoparkı ve Kore Endüstri Kompleksi (KICOX) yetkilileri ile Dünya Bankası temsilcileri biraraya geldi. Üç günlük ziyaret kapsamında, teknoloji ve inovasyon konusunda yapılan çalışmalara ilişkin bilgi almak üzere İzmir teknoparklarına saha ziyaretleri düzenlendi. Kendi ülkelerindeki modeli ve kazanılan deneyimleri aktaran heyet, Türkiye'deki teknopark yapısı ve çalışma modelini inceledi, çeşitli öneriler geliştirdi.

Ziyarette Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Sektör Lideri Jose Guilherme Reis ve Ankara Ofisi'nden Can Selçuki yer aldı. Güney Kore Dong-A Üniversitesi'nden Prof. Suk-Jun Lim, Busan Teknoparkı CEO'su Tae-Kyung Kim ve uzman Hyun-woo Cho, KICOX'tan Ulsan Eko-Endüstriyel Park Geliştirme Bölümü'nden Dr. Sangyoon Lee ve Dr. Mihoon Jeong katıldı. İZKA yetkilileriyle yapılan masabaşı çalışmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, ideEGE Teknoloji Geliştirme Bölgesi, İzmir Bilim Parkı, İzmir Teknopark ve DEPARK'a ziyaretler düzenlendi. İZKA Planlama Birim Başkanı Murat Çelik, İzmir ile Busan şehirlerinin benzer potansiyellere sahip olduğu ve karşılıklı işbirliği konularının geliştirilebileceğini söyledi.

Yapılan bilgilendirmelere göre Güney Kore'de bulunan 17 teknoloji geliştirme bölgesinden birisi olan Busan Teknopark planlama, ar-ge, test-sertifikasyon, üretim ve pazarlama alanlarında firmalara destek sağlıyor. 2014 bütçesi 70 milyon dolar olan teknopark, 126 şirkete evsahipliği yapıyor. KOBİ niteliğindeki bu şirketler, daha büyük bir ölçeğe eriştikten sonra teknoparktan ayrılıyor. Üniversite bünyesinde değil, ayrı bir alanda hizmet veren Busan Teknoparkı, firmalara sağladığı ileri düzeydeki hizmetlerle dünya firması haline getirmeyi amaçlıyor.

Kore Ticaret Sanayi ve Enerji Bakanlığı tarafından kurulan KICOX da ülkedeki 63 çekirdek endüstri bölgesini destekliyor. KICOX Eko-Endüstri Parkları projesiyle çevre dostu endüstri altyapısı ve endüstriyel simbiyoz kurulmasını amaçlıyor. Ziyaret kapsamında İZKA yetkilileri ve saha ziyaretlerindeki katılımcılara, çalışmalar hakkında somut örnekler anlatıldı. İzmir'in sahip olduğu doğal varlıklara dikkat çeken misafirler, kalkınmanın özellikle sürdürülebilir biçimde ele alınmasının bu bölge için büyük önem taşıdığını vurguladı. Başarılı geçen deneyim paylaşımı ziyaretinin ardından muhtemel işbirliği alanlarının, karşılıklı devam edecek çalışmalarla şekillenmesi bekleniyor. CİHAN
<< Önceki Haber Dünya Bankası ve Güney Kore heyeti İzmir'de inovasyon... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER