Dünya çapında 1 milyardan fazla insan obez

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Mart 1 2024
Bir araştırma, dünya çapında bir milyardan fazla insanın obez olduğunu öne sürdü.
The Lancet dergisinde yayınlanan araştırmanın 2022 verilerine göre, bu kişilerin yaklaşık 880 milyonunu yetişkinler ve 159 milyonunu çocuklar oluşturuyor.

Ada ülkeleri Tonga ve Amerikan Samoası, obeziteyle yaşayan kadınların oranında başı çekiyor. Amerikan Samoası ve yine bir ada ülkesi olan Nauru ise obez erkeklerin oranında ilk sırada geliyor.

Uluslararası bilim insanları ekibi, acilen obeziteyle mücadelede büyük değişikliklere ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

Obezite, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve bazı kanserler dahil olmak üzere birçok ciddi sağlık sorununun oluşma riskini artırabilir.



Araştırmacılar, küresel obezite oranlarını (yaş farklılıkları hesaba katıldıktan sonra obez olarak sınıflandırılan nüfusun yüzdesi) sıralarken şu verilere ulaştı::

-ABD erkeklerde 10., kadınlarda ise 36. sırada yer alıyor
-Hindistan'da ise oranlar düşük, kadınlarda sondan 19., erkeklerde ise sondan 21. sırada yer alıyor
-Çin de kadınlarda sondan 11., erkeklerde ise sondan 52. sırada yer alıyor
I
mperial College London'dan kıdemli araştırmacı Profesör Majid Ezzati BBC'ye, "Bu ada ülkelerinin çoğunda sorun sağlıklı gıda yerine sağlıksız gıdanın bulunması” dedi.

"Bazı durumlarda sağlıksız gıdaları teşvik eden pazarlama kampanyaları sorun olurken, daha sağlıklı gıdaların maliyetli olması ve bulunabilirliği de sorun yaratabiliyor."

Yıllardır küresel verileri inceleyen Prof. Ezzati, pek çok ülkenin

Bu haberler de ilginizi çekebilir