Dünya devi, saatlik çalışma ücretini artırdı


Dünyanın en büyük perakende zinciri Walmart, saatlik asgari ücreti 9 dolardan 10 dolara yükseltti.

Şirket yaklaşık 1,2 milyon çalışanının ücretini artırmış olacak. Ücret artışı sadece, saatlik ücretle çalışanları değil, yönetici olarak çalışanları da kapsayacak. Yeni düzenlemeye göre Walmart'ta 'tam zamanlı' (full time) çalışanların ortalama ücreti saatlik 13,38 dolara yükselmiş oldu. 'Yarım zamanlı' (part time) çalışanların ortalaması ise 10,58 dolar oldu.

Ayrıca çalışanların vardiya saatlerinde bazı değişikliklere giderek, işçilere daha fazla kolaylık sağlanacak.

Sözkonusu değişiklikler şirkete ekstra 1,5 milyar dolar ek maliyet getirecek. 2015'te saatlik ücretlerin artışı şirkete 1,2 milyar dolar maliyet getirmişti. Amerikan şirketi, ücret artışını kademeli olarak olarak yapacağını daha önceden duyurmuştu.

ABD Başkanı Barack Obama, 2009'dan beri federal saatlik çalışma ücretinin 7,25 dolardan 10,10 dolara yükseltilmesi gerektiğini her fırsatta dile getiriyor.

Walmart'ın ücret artışına gitmesinin en önemli sebebi, işsizlik oranının düşmesi ile birlikte, kalifiye eleman istihdam etmek istemesi olarak gösterildi.

SAATLİK ÜCRET ARTIŞI EKONOMİYİ OLUMLU ETKİLİYOR

Şirketlerin ücret artışına gitmesinin ülke genelinde ekonomiyi olumlu etkilediği belirtildi.

ABD'de saatlik ücretler 6 yılın zirvesine yükselmiş oldu. Özellikle Amerikan Merkez Bankası (Fed) saatlik ücret artışını yakından takip ederek, yaşanan gelişmelere göre para politikasını belirliyor.

2015'te ABD'nin New York, Detroit, Chicago ve Los Angeles şehirlerinde bir araya gelen binlerce işçi, asgari ücretlerinin artırılması için yürüyüş düzenlemişti.

Çalışanlarına az ücret verdiği için eleştirilen McDonalds, 1 Temmuz 2015 itibariyle saatlik çalışma ücretlerini 9,90 dolara yükseltmişti. McDonalds 2016 yılının sonunda ise 10 dolar olacağını açıklamıştı. Marketler zinciri Target, geçen yıl saatlik ücretleri 9 dolara yükseltmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Dünya devi, saatlik çalışma ücretini artırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER