Dünya Ticaret Örgütü'nden ilk kez Trump yönetimine karşı karar
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Eylül 16 2020
Dünya Ticaret Örgütü, Başkan Donald Trump yönetiminin 200 milyar dolarlık Çin ürününe 2018 yılında koyduğu gümrük vergilerinin küresel ticaret örgütünün kurallarını ihlal ettiği görüşünü bildirdi.

Böylece merkezi Cenevre’deki Dünya Ticaret Örgütü ilk kez Başkan Trump yönetiminin aralarında müttefik ve rakiplerinin da olduğu bir dizi ülkeye uyguladığı gümrük vergilerine karşı karar almış oldu.
Başkan Trump ise bir çok kez ABD’ye adil davranmadığı gerekçesiyle Dünya Ticaret Örgütü’nü eleştirmişti.
Washington, 2018 yılında yaklaşık 200 milyar dolar değerinde Çin ithal ürününe uygulanan gümrük vergilerini yüzde 25’e çıkartmıştı.
ABD ve Çin arasında ticaret savaşını sona erdirecek kapsamlı bir ticaret anlaşmasının ilk aşaması ise bu yıl Ocak ayında imzalanmıştı. Anlaşmanın bu aşamasında Çin’in ABD’den daha fazla tarım, enerji ve sanayi ürünü satın alması ve fikri mülkiyet haklarıyla ilgili ABD’nin kaygılarını giderecek bazı adımlar atması karşılığında ABD de Çin ürünlerine uygulanan bazı gümrük vergilerini indirme kararı almıştı.
Ancak anlaşma ABD’nin yaklaşık 200 milyar dolar değerinde Çin ürününe koyduğu yüzde 25 ek gümrük vergisini kaldırmadı. ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin, bu vergilerin ancak ticaret anlaşmasının ikinci aşaması kapsamında müzakere edileceğini söylemişti.
Washington, vergilerin nedeninin Çin’in ABD şirketlerini teknoloji ve fikri mülkiyet transferine zorlaması olduğunu söylüyor.
Dünya Ticaret Örgütü’nün üç üyeli paneli ABD’nin vergilerinin yalnızca Çin’e uygulandığı ve ABD tarafından da üzerinde mutabık kalınan maksimum oranın üzerinde olduğu için DTÖ’nün kurallarını ihlal ettiği kararına vardı.
ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada ‘‘Bu panelin raporu Trump yönetiminin dört yıldır savunduğu, DTÖ’nün Çin’in zararlı teknoloji uygulamalarını engellemekte yetersiz kaldığı söylemini
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Sevilay Yılman'a neler oldu? Okan Buruk'un adını verince, Galatasaray istedi TMSF işten attı!2.Murat Ongun yandaş Cem Küçük'ü ifşa etti!3.AI şavaşları: Gemini, ChatGPT’yi geçti!4.Ekol TV neden yayınlarını durdurdu!5.Şamil Tayyar'dan bomba iddia: 'Ela Rümeysa Cebeci itirafçı oldu arşivini getirecek!'
6.Barış Boyun davası: Mahkeme salonu karıştı jandarma biber gazı kullandı7.Bu fotoğraftan bir kişi daha eksildi: Gazeteci Emrullah Erdinç'e gözaltı8.Rusya askeri hedeflerinden vazgeçmeyecek ve Batı9.Amsterdam Oost Belediyesinden Birlikte Yaşama Kültürüne Güçlü Bir Katkı10.BM koruması altındaki eğitimci Güngör'ün Türkiye'ye iade tehlikesi sürüyor!

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN








