Dünya Uygur Kurultayı: Erdoğan, Çin'de bizi hayal kırıklığına uğrattı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Ağustos 4 2015
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pekin ziyareti sırasında Uygurlar ile ilgili sarf ettiği sözlerin doğru olduğunu açıklayan Dünya Uygur Kurultayı yetkilileri, hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pekin ziyareti sırasında Uygurlar ile ilgili sarf ettiği sözlerin doğru olduğunu açıklayan Dünya Uygur Kurultayı yetkilileri, hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi.
Çin'in Şinhua ajansında yer alan haberde Erdoğan'ın, Doğu Türkistan'da "terör faaliyetleri" yürüten Doğu Türkistan İslami Hareketi'ne de karşı olduğunu söylediği iddia edilmişti.

Merkezi Münih'te bulunan Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı Asgar Can, konuyla ilgili açıklama yaptı. Can, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Çin'de yaptığı görüşmede kullandığı ifadeler bizi üzmüştür. Bu açıklamadan sonra Çin Devlet Başkanı Xi jin-pin Uygurlara daha sert davranacaktır ve göz açtırmayacaktır. Sayın Cumhurbaşkanı, Malezya ve Tayland'daki yurttaşlarımızın Türkiye'ye getirilmesi konusunda yardımcı olmuştur, kendisine teşekkür ediyoruz, ama bu açıklaması bizi hayal kırıklığına uğratmıştır." dedi.

"AÇIKLAMA TAMİRİ MÜMKÜN OLMAYAN TARİHİ BİR HATA OLMUŞTUR"

Can sözlerine şöyle devam etti: " Cumhurbaşkanı'nın, başbakan olduğu dönemde 5 Temmuz 2009 olaylarını bir katliam olarak nitelemesi hala hafızalarda. Ayrıca son 1-2 ay içinde Türkiye'nin hemen her il ve ilçesinde Türkiyeli soydaşlarımız, Çin'in Uygurlara yapagelmekte olduğu baskı ve gayri insani uygulamalara karşı protestolar düzenleyerek, bu davaya milletçe sahip çıkmıştır. Maalesef Çin gezisinde sarf edilen bu sözler, büyük bir talihsizlik ve tamiri mümkün olmayan tarihi bir hata olmuştur."

"SUÇUM NE DİYE SORMAK TERÖRİSTLİK İSE BİZ TERÖRİSTİZ"

Çin Hükümeti'nin yıllardır Uygur Türklerini terörist olarak göstermek için milyarlarca dolar para harcadığını savunan Can, "Bu propagandalara ne Avrupa ne dünya ülkeleri inandı. Doğu Türkistan'da yapılan insan hakları ihlalleri dünyada mevcut tüm kurumlar tarafından rapor edilmiştir. İnsanlar öldürülüyor, sorgusuz sualsiz tutuklanıyor, polis merkezine götürülüyorlar. Neden götürüyorsunuz? diye sorduklarında onlara terörist diyorlar. Bunu sormak teröristlik ise 'evet' o zaman terö

Bu haberler de ilginizi çekebilir