ABD'den 'Erdoğan Türkiye'yi otoriterleştiriyor' mektubu

ABD’nin Virginia eyaletindeki milletvekilleri, Türk hükümetinin giderek otoriterleştiğinden duydukları kaygıyı dile getirdi.

ABD'den 'kaygılıyız' mekyubu

ABD’nin Virginia eyaletindeki Demokrat ve Cumhurtiyetçi Parti üyesi milletvekilleri ve senatörler, ortak kaleme aldıkları mektupla cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türk hükümetinin giderek daha fazla otoriterleştiğinden duydukları kaygıyı dile getirdi.

Eyalet Valisi Terry McAuliffe’e gönderilen mektuba 140 milletvekili ve senatörün 48’i imza attı. Mektupta Türkiye’de son günlerde yaşanan gelişmeler üzerinden basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü gibi konularda duyulan endişeler dile getirildi. Erdoğan’ın liderliğinde Türk hükümetinin giderek otoriterleştiği, muhaliflerini korkuttuğu, gazetecileri hapse attığı, sosyal medyayı kısıtladığı ve bunların ötesinde temel demokratik kaideleri ayaklar altına aldığı vurgulanarak, Türk hükümet yetkililerinin bulunduğu her ortamda bu kaygıların dile getirilmesi talep edildi.

ABD’nin en varlıklı eyaletlerinden biri olan Virginia’daki her 3 milletvekili ve senatörden birinin imzaladığı mektup şöyle:

“Sayın Vali McAuliffe,

Önemli bir NATO üyesi ve Ortadoğu’daki stratejik ortağımız Türkiye dahil olmak üzere dünya genelindeki ülkelerle ticaretin arttrılması ve geliştirmesi yönündeki çabalarınızdan büyük memnuniyet duyuyoruz.

Türk halkının kaygılı dostları olarak, Türkiye’de yakın zamanda gözaltına alınan gazetecilere ilişkin endişemizi bildirmek istiyoruz. Demokrasi hoşgörü ve şeffaflık gerektirir. Yakın zamanda muhalifleri korkutmaya ve bastırmaya yönelik Türk hükümeti tarafından alınan kararlar Türkiye’nin önceleri desteklediği demokratik prensipleri tehdit ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliği altında giderek daha fazla otoriterleşen Türk hükümeti gazetecileri hapse atıyor, siyasi muhalifleri bastırıyor ve hukukun üstünlüğü ile temel demokratik kaideleri tamamiyle ayaklar altına alıyor. Türkiye tutuklanan gazeteciler ve sosyal medyaya ulaşımın kısıtlanması gibi açılardan dünyanın başlıca ülkelerinden biri haline geldi.

Virginia’da enerjik ve aktif bir Türk-Amerikan toplumuna sahibiz. Türk-Amerikan toplumu, Türkiye ve eyaletimiz arasında güçlü ekonomik ilişkileri destekliyor ama bunu demokratik bağımsızlık için gerekli olan ana temel haklar ve değerler pahasına yapmıyor. Türk hükümetinin yakın zamanda uyguladığı korkutma yöntemini terk etmesini, muhalif seslere hoşgörülü olmasını ve özgür basına kucak açmasını umut ediyoruz. Sizin Türk hükümetini, kendi vatandaşlarına karşı sorumluluk ve yükümlülüklerini yerine getirmesi adına teşvik edeceğinizi umut ediyor ve sizden Türk hükümeti temsilcileri ile bulunduğunuz her ortamda bu kaygıları iletmenizi talep ediyoruz.”

<< Önceki Haber ABD'den 'Erdoğan Türkiye'yi otoriterleştiriyor' mektubu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER