ABD'den şok! Türkiye'ye yaptırım sinyali verdiler

ABD Hazine Müsteşarı Cohen, “IŞİD’in Para Yollarını Engelleme” başlıklı toplantıda, Türkiye üzerinden yapılan kaçak petrol satışıyla ilgili uyardı: “ABD, bu ticaretle ilişkili kişilere yaptırım uygulamaya başlayacak...”

ABD'den şok! Türkiye'ye yaptırım sinyali verdiler

ABD, IŞİD’e maddi kaynak sağlayan petrol satışının yalnızca “kaçakçılık” olarak değerlendirilemeyeceğini vurguladı. Petrolün nereden geldiğinin önemine” dikkat çeken Hazine Bakanlığı Müsteşarı Cohen, ticaretin Türkiye üzerinden gerçekleştiğini öne sürerek “artık göz yumulmayacağını” söyledi.

Taraf Gazetesi'nde yer alan haberde ABD’nin finansal istihbarat ve terör finansmanıyla mücadeleden sorumlu Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen, IŞİD’in Suriye ve Irak’ta ele geçirdiği rafinerilerden sağladığı petrol satışından günde 1 milyon dolar gelir elde ettiğini söyledi. Cohen, petrol kaçakçılığının yeni bir durum olmadığını ancak şu anki durumun petrolün terörist bir örgüt tarafından satıldığı için geçmiştekilerden farklı olduğunu vurguladı.

“KAÇAK PETROLE PARA VERENLER IŞİD’İ BESLEMİŞ OLUYOR” 

IŞİD ile petrol alışverişi yapan her kişi ya da kuruluşun örgütü finanse etmiş olduğunu belirten ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen, “Geçmişte petrolün nereden geldiği görmezden gelinirdi, ama şimdi durum öyle değil. Kaçak petrole para verenler IŞİD’i beslemiş oluyor” ifadelerini kullandı. Beyaz Saray’da IŞİD’e para akışı konusunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cohen, terör örgütünün Suriye ve Irak’taki rafinerilerden sağlanan petrolün satışından milyonlarca dolar gelir elde ettiğini belirtti. IŞİD ile mücadelenin askeri yolların yanı sıra finansal yollarının tıkanması ile başarıya ulaşabileceğini belirten Cohen, IŞİD’in uluslararası finans sektörüne girmesinin engellenmesinin önemini vurguladı. Petrol rafinerilerinin yanında, IŞİD’in Irak ve Suriye’de ele geçirdiği bankalar aracılığıyla uluslararası finans sektörüne sızmaya çalıştığını anlatan Cohen, IŞİD’in en iyi finanse edilen terörist örgütlerden biri olduğunu ifade etti.

YAPTIRIM UYGULANACAK

ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen, Carnegie Endowment düşünce kuruluşunda “IŞİD’in Para Yollarını Engelleme” başlıklı konferansta IŞİD petrolü ve Türkiye bağlantısını anlattı. Cohen, IŞİD’in Türkiye bağlantılı kişiler aracılığıyla Iraklı Kürtler üzerinden petrol kaçakçılığı yaptığını söyleyip, bundan sonra Amerikan Yönetimi’nin bu ticaretle ilişkili kimselere yaptırım uygulamaya başlayacağını açıkladı. Cohen, “IŞİD, bu petrolü ciddi bir iskontoyla bazısı Türkiye’den, sonra nakledilen petrolü başkasına yeniden satan çeşitli aracılara satıyor. Ayrıca görünen, IŞİD’in faaliyet gösterdiği bölgelerden çıkarılan petrolün bir kısmı Irak’taki Kürtlere satılıyor, sonra oradan Türkiye’nin içine yeniden satılıyor.” ifadelerini kullandı.
<< Önceki Haber ABD'den şok! Türkiye'ye yaptırım sinyali verdiler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER