ABD'nin çok konuşulan İran raporu!

ABD Bilim ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü tarafından İran'la ilgili bir rapor yayınlandı.

ABD'nin çok konuşulan İran raporu!

  • ABD Bilim ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü (ISIS) tarafından İran'la ilgili bir rapor yayınlandı
  • Rapora göre; İran bir ay gibi kısa bir süre içinde nükleer silah geliştirebilecek noktada olacak
Enstitünün tahminlerine göre, İran'ın uranyum zenginleştirme tesisleri o kadar gelişti ki, ülkenin elindeki uranyumu silaha dönüştürme süresi 1 ila 1,6 ay kadar kısa bir süreye indi. Raporda bu sürenin gittikçe kısalmakta olduğu da belirtildi.

Nükleer silah geliştirilme süresinin kısalmasının İran’la yapılan müzakerelere etkisi olacaktır” yorumunu içeren rapor, önümüzdeki müzakere sürecinde bu sürecinin uzatılması konusunun görüşmelerin odağında olması gerektiğinin altını çizdi.

İnternette yayınlanan ISIS raporunda, nükleer silah geliştirme süresinin uzatılması için Natanz ve Fordo tesislerindeki aktif santrifüj sayısında azalma sağlanması gerektiği belirtiliyor.

Rapor, müzakereci tarafları gerekli önlemlerin alınması konusunda uyarıyor. Ayrıca İran’ın gizli bir santrifüj tesisi inşa etmemesi için teminat alınması gerektiği de raporda bildiriliyor. ISIS, bu konuda atılacak adımların ancak, İran’ın nükleer programının gerçekten barışçıl olduğuna dünyaya verdiği taahhüt konusunda ikna edici olabilirse başarılabilir ve mantıklı olduğunu belirtiyor.

İranlı parlamento dış ilişkiler komitesi sözcüsü milletvekili Hüseyin Nakavi, dün yaptığı açıklamada stoklarında yeterince yakıt bulunduğu gerekçesiyle, yüzde 20 saflık derecesindeki uranyum üretiminin geçici olarak durdurulduğunu duyurmuştu.

İran’ın nükleer çalışmalarını düzenli olarak denetleyen Viyana merkezli Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı konuyla ilgili şimdilik bir yorumda bulunmayacaklarını bildirdi.

Ayrıca Birleşmiş Milletlere bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı genel müdürü Yukiya Amano ile İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı'nın Pazartesi günü Viyana'da bir araya geleceği duyuruldu.

<< Önceki Haber ABD'nin çok konuşulan İran raporu! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER