Almanya'dan PKK'ya 'silah yardımı' sinyali

CDU/CSU Federal Meclis Grubu Başkanı Kauder: "Başka grupların da desteklenmesi konusunda kapıyı kapatamam"

Almanya'dan PKK'ya 'silah yardımı' sinyali

Almanya'da Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder, Almanya'nın IŞİD'le mücadele çerçevesinde PKK'ya silah yardımı yapıp yapmayacağı konusunda, ''Başka grupların da desteklenmesi konusunda kapıyı kapatamam. Tabii bu Türkiye'ye rağmen olacak bir konu değil onunla yapılabilir. Bu PKK'nın desteklenmesi için de geçerli'' dedi.

Spiegel Online internet sitesine açıklamalarda bulunan Kauder, Almanya'nın IŞİD ile mücadelede kendisinden beklenenleri yerine getirdiğini ifade ederek bunların Kuzey Irak'a insani yardım sağlama ve Kürtlere silah yardımı ve askeri eğitim olduğunu söyledi.

Volker Kauder, Almanya'nın Peşmerge haricinde, bölgedeki diğer Kürt gruplara silah yardımı yapıp yapmayacağına ilişkin şunları kaydetti:
 "Türkiye'nin PKK ile ne tür problemleri olduğunu biliyorum. Ancak dünya için giderek büyük tehlike haline gelen IŞİD'in sınır bölgesindeki kentleri ele geçirmesini izlemek çözüm değil. Başka grupların da desteklenmesi konusunda kapıyı kapatamam. Tabii bu Türkiye'ye rağmen olacak bir konu değil, onunla yapılabilir. Bu PKK'nın desteklenmesi için de geçerli. Tabii ki tüm silah yardımlarında risk vardır. Gönderilen silahların yüzde 100 orada kalacağının ya da nereye gideceğinin garantisi yok. Ancak IŞİD durdurulmazsa risk çok daha büyük olur."

Kauder, PKK'nın Avrupa'da terörist bir örgüt olarak tanımlandığının belirtilmesi üzerine, Türkiye'nin de içinde olduğu tüm tarafların çözüm sürecini sürdürmesi gerektiğine işaret ederek ''Bu şekilde ancak kazançlı çıkılabilir. Şu anda en büyük tehlike, insanlık dışı uygulamar yapan IŞİD teröristleridir'' dedi.

Volker Kauder, meclis grubunda Türkiye'nin tutumunu eleştirdiğinin hatırlatılması üzerine de Türkiye'nin Suriye'den gelen sığınmacılara yaptığı yardımları takdirle karşıladığını belirterek "Türkiye'nin IŞİD militanlarının ihtiyacı olan malzemelerin kendi sınırından geçişini engellememesinin, bazı haberlere göre, Kürtlerin Kobani'den kaçışının zorlaştırılmasının ve PKK mevzilerinin bombalanmasının" kabul edilemez olduğunu ifade etti. Kauder, "Tüm bu konularda acilen NATO bünyesinde partnerimizle konuşmamız gerekiyor. Şu anda NATO yükümlülüğünün gereği olan yardım etme durumundayız ve Suriye sınırında Alman silah sistemleri de bulunuyor" diye konuştu.
        
<< Önceki Haber Almanya'dan PKK'ya 'silah yardımı' sinyali Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER